Mitä tapahtuu kananmunalle, jos sen keittämistä vain jatkaa ja jatkaa? Asiat saavat mystisen käänteen

kananmuna
Shutterstock

New York Times selvitti, mitä kanamunalle tapahtuu, jos sitä keitetään ”ikuisesti”. Munakysymyksestä kertoi aiemmin Tekniikan Maailma

Voiko kananmunaa keittää liian kauan? Näin pohditaan New York Timesin tuoreessa artikkelissa, jossa otetaan käsittelyyn lukijan lähettämä kysymys. Kaikilla kanamunaa syövillä on yleensä mielipide siihen, missä kypsyysasteessa keitetty muna on parhaimmillaan. Jotkut pitävät löysästä, juoksevasta keltuaisesta, kun taas toiset nauttivat munasta mieluiten mahdollisimman kovaksi keitettynä.

Mutta mitä kananmunalle oikeastaan tapahtuu, jos sitä hypoteettisesti keittäisi loputtomiin? 

– Jos keität munaa 5 tai 10 minuutia, siitä tulee kiinteä ja kovaksi keitetty. Jos keität munaa tuntikausia, siitä tulee kuminen ja ylikypsä. Tämän jälkeen asiat kuitenkin muuttuvat mysteeriksi, New York Timesin toimittaja Randall Munroe kirjoittaa.

Näin kananmunalle tapahtuu keittäessä

Kanamunat koostuvat proteiinimolekyyleistä, jotka keittäessä kietoutuvat toisiinsa ja muna muuttaa olomuotoaan juoksevasta hyytyneeksi. Mitä kauemmin munia keittää, sitä pidemmälle tämä prosessi etenee. Samalla munanvalkuaiset alkavat vapauttaa rikkivetyä. Tämän kemiallisen reaktion vuoksi keltuaiseen voi ilmestyä vihreä kalvo: valkuaisen rikki reagoi keltuaisen raudan kanssa muodostaen rautasulfidia. 

Myös valkuaisen väri muuttuu keittämisprosessin jatkuessa ruskeammaksi, kun munan glukoosille tapahtuu Maillardin reaktio – siis sama asia, joka saa lihan muuttumaan paistuessa ruskeaksi ja sipulin karamellisoitumaan. 

Kananmunaekspertiksi tituleeratun elintarviketieteilijä Shelly McKeen mukaan munan loputon keittäminen vapauttaisi siitä kaiken kosteuden. Kun munanvalkuaisen proteiinit tiivistyisivät tiivistymistään, kaikki neste puristuisi ulos munasta. Kananmunat kestävät höykytystä pitkään, mutta eivät loputtomiin. Niinpä fyysinen stressi aiheuttaisi kuorien rikkoontumisen ja lopulta mahdolisesti koko munan pirstaloitumisen ja murenemisen.

– Muna luultavasti hajoaisi käsiin ajan myötä ja muuttuisi yhdessä veden kanssa huonoksi keitokseksi. Mutta kaikki riippuu kuoren ja veden laadusta, joten varmaksi en voi sanoa.

***

0:51

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja