Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä tapahtuu kananmunalle, jos sen keittämistä vain jatkaa ja jatkaa? Asiat saavat mystisen käänteen

Shutterstock
Julkaistu 15.06.2020 07:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

New York Times selvitti, mitä kanamunalle tapahtuu, jos sitä keitetään ”ikuisesti”. Munakysymyksestä kertoi aiemmin Tekniikan Maailma. 

Voiko kananmunaa keittää liian kauan? Näin pohditaan New York Timesin tuoreessa artikkelissa, jossa otetaan käsittelyyn lukijan lähettämä kysymys. Kaikilla kanamunaa syövillä on yleensä mielipide siihen, missä kypsyysasteessa keitetty muna on parhaimmillaan. Jotkut pitävät löysästä, juoksevasta keltuaisesta, kun taas toiset nauttivat munasta mieluiten mahdollisimman kovaksi keitettynä.

Mutta mitä kananmunalle oikeastaan tapahtuu, jos sitä hypoteettisesti keittäisi loputtomiin? 

– Jos keität munaa 5 tai 10 minuutia, siitä tulee kiinteä ja kovaksi keitetty. Jos keität munaa tuntikausia, siitä tulee kuminen ja ylikypsä. Tämän jälkeen asiat kuitenkin muuttuvat mysteeriksi, New York Timesin toimittaja Randall Munroe kirjoittaa.

Näin kananmunalle tapahtuu keittäessä

Kanamunat koostuvat proteiinimolekyyleistä, jotka keittäessä kietoutuvat toisiinsa ja muna muuttaa olomuotoaan juoksevasta hyytyneeksi. Mitä kauemmin munia keittää, sitä pidemmälle tämä prosessi etenee. Samalla munanvalkuaiset alkavat vapauttaa rikkivetyä. Tämän kemiallisen reaktion vuoksi keltuaiseen voi ilmestyä vihreä kalvo: valkuaisen rikki reagoi keltuaisen raudan kanssa muodostaen rautasulfidia. 

Myös valkuaisen väri muuttuu keittämisprosessin jatkuessa ruskeammaksi, kun munan glukoosille tapahtuu Maillardin reaktio – siis sama asia, joka saa lihan muuttumaan paistuessa ruskeaksi ja sipulin karamellisoitumaan. 

Kananmunaekspertiksi tituleeratun elintarviketieteilijä Shelly McKeen mukaan munan loputon keittäminen vapauttaisi siitä kaiken kosteuden. Kun munanvalkuaisen proteiinit tiivistyisivät tiivistymistään, kaikki neste puristuisi ulos munasta. Kananmunat kestävät höykytystä pitkään, mutta eivät loputtomiin. Niinpä fyysinen stressi aiheuttaisi kuorien rikkoontumisen ja lopulta mahdolisesti koko munan pirstaloitumisen ja murenemisen.

– Muna luultavasti hajoaisi käsiin ajan myötä ja muuttuisi yhdessä veden kanssa huonoksi keitokseksi. Mutta kaikki riippuu kuoren ja veden laadusta, joten varmaksi en voi sanoa.

Lue myös: Voiko kananmunaa syödä, jos kuori on röpelöinen, keltuainen on epäilyttävän tumma tai siinä on punainen piste? Tätä ”munavirheet” oikeasti  tarkoittavat

Lähde: New York Times

***
0:51Kananmunakastike – näin teet sen oikein

Lisää aiheesta:

Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaaTutkijat: Kananmunaa kannattaa keittää 32 minuuttiaMunaatko sinäkin? Ruokakirjailija nimeää virheen, jonka "kaikki tekevät kananmunien keittämisessä"Mitä tarkoittaa, jos kananmunan keltuainen muuttuu keitettäessä harmahtavaksi? Väri paljastaa yleisen virheenKananmunien keitinveteen tulisi aina lisätä ruokalusikallinen suolaa – taustalla yksinkertainen syyOsaatko keittää kananmunan oikein? Harmahtava väri keltuaisessa paljastaa yleisen virheen
RuokaKananmunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:14
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • Eilen08:44
    Ruokakauppa

    Asiakkaat keksivät kieron keinon hyödyntää punalapputarjouksia – näin kommentoivat Lidl, K- ja S-ryhmä

  • 15.11.09:57
    Leivonta

    Torttutaikinaa, lehtitaikinaa vai voitaikinaa? Paras valinta joulutorttuihin

  • 14.11.16:59
    Veneet ja laivat

    Tiesitkö? Laivan buffetista voi saada alennusta tietyssä tapauksessa

  • 14.11.10:15
    Matkailu

    Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikortti