Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Faktat säilykeruoasta: Älä koskaan syö tällaisen säilykepurkin sisältöä

Myytit säilykeruoista murrettiin.
Myytit säilykeruoista murrettiin.Shutterstock
Julkaistu 25.01.2022 09:50

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suositko sinä säilykkeitä? Nyt murretaan yleisiä myyttejä säilykeruokaan liittyen.

Monen suomalaisen keittiöstä löytyy tälläkin hetkellä säilykepurkkeja, jotka sisältävät esimerkiksi tonnikalaa tai vaikka tomaattimurskaa. Erilaisten säilykkeiden myynnissä nähtiin keväällä 2020 suuri piikki, kun suomalaiset hamstrasivat kaappeihinsa kotivaraa pandemian alkaessa.

Vaikka tietyt säilykkeet ovatkin vakiinnuttaneet paikkansa arjessamme, liittyy tuotteisiin erilaisia ei-niin-positiivisia uskomuksia. Hävikkiruokakauppa Matsmartin mukaan moni mieltää säilykkeet tuoretuotteita huonompilaatuisiksi sekä -makuisiksi. Nyt yritys haluaa kuitenkin murtaa nämä myytit.

– Säilykkeisiin liitetään vahvoja ennakkoasenteita. Mieleen voi tulla vaikkapa 80-luvun sikanautapurkit. Moni ajattelee, että säilykkeisiin laitetaan kaikki ne asiat, mitä ei muuten saada myytyä – tai muuten vaan huonolaatuiset raaka-aineet. Tämä ei voi kuitenkaan voisi olla kauempana totuutta! toteaa Matsmartin maajohtaja Michaela Böckelman yrityksen tiedotteessa.

Mitä säilykkeet todellisuudessa sisältävät?

Säilyketuotteet eivät ole automaattisesti heikompia ravintosisällöltään. Itse asiassa säilötyissä vihanneksissa voi olla yhtä hyvä tai jopa parempi ravintosisältö kuin tuoreissa. Esimerkiksi tomaattipyreessä on erittäin paljon antioksidantti lykopeenia ja muita hyödyllisiä ainesosia. Siten tomaattipyree voi olla jopa hyödyllisempi vaihtoehto tuoretomaateille, jotka sisältävät pääosin vettä.

Ravitsevuuden lisäksi moni on epäileväinen säilykkeen sisällöstä. Vanhoissa kertomuksissa on toistettu, että säilykkeissä käytettäisiin niitä osia ruoasta, jotka eivät muuten kelpaa myytäväksi. Tämä ei pidä paikkaansa. Jotta ruokaa voi säilöä, tulee ruoan olla laadukasta.

Miten säilykkeet säilyvät?

Myös säilykeruokien sisältämät mahdolliset lisäaineet voivat mietityttää kuluttajaa. Pitää tietyiltä osin paikkansa, että säilykkeissä voi olla paljon suolaa tai sokeria. Se riippuu kuitenkin säilöntätavasta. Säilykkeitä on kahdenlaisia: täyssäilykkeitä sekä puolisäilykkeitä.

Ruokatieto-sivuston mukaan täyssäilykkeet ovat steriloiltuja säilykkeitä, joissa kaikki mikrobi- ja entsyymitoiminta on tuhottu kuumentamalla tuotteet 120 asteeseen ja pakkaamalla ne täysin ilmatiiviisti metallitölkkeihin. Täyssäilykkeisiin ei käytetä säilöntäaineita. Ne säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä vähintään 12 kuukautta, usein vuosikausiakin. Säilyketölkin etiketissä pitää kuitenkin olla parasta ennen -merkintä. 

Puolisäilykkeet ovat sen sijaan yleensä pastöroituja, joskus pastöroimattomia, lasipurkkeihin pakattuja valmisteita. Tuotteiden säilyvyys varmistetaan käyttämällä valmistuksessa lisäksi suolaa, sokeria, mausteita, happoja (kuten etikkaa) ja säilöntäaineita. Puolisäilykkeiden säilyvyysaika on noin puolesta vuodesta vuoteen. 

Muista! Älä koskaan syö pullistuneen tai rikkinäisen säilykepakkauksen sisältöä

Säilykkeet ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu pidempiaikaiseen säilytykseen. Niiden käytössä on kuitenkin syytä olla huolellinen. Kotitaloustieteen opettaja Moona Heikkinen muistutti viime vuonna Helsingin Sanomille rikki olevan säilykepakkauksen vaaroista: tuote voi erittää botuliinia, joka on syötynä hengenvaarallista.

Myös Ruokavirasto muistutaa, että pullistunutta säilykepakkausta ei tule käyttää, eikä edes avata. Moona Heikkinen neuvoo hävittämään myös sellaiset tuotteet, joissa on kolhuja tai auenneita saumoja, sillä niistäkin voi vapautua haitallisia aineita.

THL:n mukaan elintarvikevälitteisen botulismin tartunnanlähteenä on tyypillisimmin liha-, kasvis- tai kalaperäinen tyhjiöpakattu tai hapatettu tuote tai säilyke.

Klassisessa botulismissa yleisin tartuntalähde on Ruokaviraston mukaan ollut riittämättömästi kuumennettu säilyke.

Lähteet: Matsmart, Ruokatieto, Ruokavirasto, HS

Lisää aiheesta:

Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaatAamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölleHalpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!
RuokaSäilöntäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle