Mainos

Mitä koululainen voi syödä kesälomalla? ”Ruoanlaitto täytyy miettiä ihan uudestaan” 

Millaista lounasta kesälomailevat koululaiset voivat syödä kotona?

Koulujen kesälomat pistävät monen suomalaisen lapsiperheen rutiinit uusiksi. Makuja.fi haastatteli Marttojen asiantuntijaa ja selvitti, milllaisia eväitä kesälomaansa viettäviä lapsia varten kannattaa varata kotiin, kun lapsille ei tarjota lämmintä ateriaa koulussa.

– Ruoanlaitto täytyy miettiä ihan uudestaan, kun lapset eivät syö koulussa, Marttojen kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä toteaa.

VINKKI! Pizzasta pitävät lapset voivat lämmittää leipänsä myös mikrossa. Sula juusto tuo leipään mukavasti makua, ja mikroa moni lapsi osaa käyttää turvallisesti.

Valmistele voileivät lapselle

Jo pienenkin koululaisen uskaltaa useimmiten päästää tekemään itselleen omatoimisesti välipalaleivät. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, ettei lapsen tarvitse itse käyttää vaarallisia keittiövälineitä, kuten veitsiä. Ostamalla perheen pienimpiä varten esimerkiksi valmiiksi viipaloitua leipää ja valmiita juustosiivuja, voi turvata lapsen välipalan.

Marttojen edustaja muistuttaa myös siitä, että lasten välipaloillekin on syytä sisällyttää terveellisiä vihanneksia. Valmiiksi pilkottuja raaka-aineita lapsen on omatoimisesti helppo valita myös leivälle.

– Kannattaa pilkkoa valmiiksi mielellään tietysti myös kasviksia, että siellä olisi esimerkiksi tomaatti- ja kurkkuviipaleita, salaattia tai vaikka porkkanaa, Härmälä vinkkaa.

Helppoja ja terveellisiä välipaloja

Härmälä suosittelee lämpimästi varaamaan kotiin lapsia varten jogurtteja, viilejä tai puuroja, jotka taipuvat hyvin välipaloiksi. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana välipalatuotteiden kanssa, jotta lapsi ei syö niiden mukana päivien mittaan suuria määriä piilosokeria.

– Valmiit välipalat kuten maustetut jogurtit ovat usein aika sokerisia. Kun käyttää maustamattomia tuotteita ja lisää sinne itse vaikka hilloakin, niin lopputulos sisältää usein vähemmän sokeria kuin maustettu jogurtti, Härmälä kertoo.

– Kesällä kannattaa tietysti käyttää tuoreita marjoja, joista lapset usein pitävät, Härmälä jatkaa.

Erityisen sopivaksi välipalaksi kouluikäisille asiantuntija nimeää myös pähkinät.

– Muutama ruokalusikallinen pähkinöitä päivässä pitää hyvin nälkää, on terveellistä ja yleensä maistuu lapsille, Härmälä vinkkaa.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja