Mitä kierrekorkki kertoo viinin laadusta? Asiantuntija vastaa

winecork
Shutterstock

Viinipullon avaamisrituaalit ovat muuttuneet korkinavaajalla kiertämisestä metallin napsahdukseen. Suomessa yhä useampi viinipullo on suljettu kierrekorkilla. Käytännöllisyys on ohittanut perinteet. 

Viime vuonna Alkon pullovalikoimasta lähes 60 prosenttia oli kierrekorkillisia. Kierrekorkin etuna on käytännöllisyys; pullon voi avata ja sulkea helposti. Viinin valintaa pohtiva päätyy silti usein miettimään, vaikuttaako korkki viinin laatuun ja makuun.

Käytännöllisyys tärkeintä

Suomessa suosioon ovat nousseet Euroopan ulkopuoliset, niin kutsutut uuden maailman viinit. Näiden valmistajat ovat siirtyneet laajasti kierrekorkkien käyttöön. 

– Suomalaiset ovat ennakkoluulottomia viinin nauttijoita. Meillä ei ole vuosisataisia perinteitä nauttia jonkin tietyn maan viinejä, jotka olisi aina pakattu yhdellä ja samalla tavalla, kertoo Alkon tuoteviestintäpäälikkö Taina Vilkuna

Kierrekorkkiviinien myynnin ennustetaan nousevan yleisesti lähivuosina 30–40 prosenttia.

– Meillä Pohjoismaissa käytännöllisyys on usein ykkösasia, Vilkuna kertoo. 

Kierrekorkki säilyttää herkät aromit

Kierrekorkit sopivat sulkijaksi parhaiten nuorille, alle 10-vuotiaina nautittaville viineille. Suurin osa viineistä ostetaan kulutettavaksi heti, eikä silloin ole tarvetta ajatella viinin mahdollista kypsytyspotentiaalia.

Kierrekorkki säilyttää hyvin valkoviinien raikkauden ja hedelmäisyyden. Punaviinien kohdalla valmistajien mielipiteet jakaantuvat laajasti. 

– Kierrekorkki vaikuttaa viinin makuun vähemmän kuin luonnonkorkki. Se on neutraali suljentatapa, joka säilyttää viinin herkät aromit luonnonkorkkia paremmin, Vilkuna kertoo.

Luonnonkorkilla on maailmalla pitkät perinteet, ja se on maailmanlaajuisesti suosituin viinipullon sulkija. Korkin osuus on noin 75 prosenttia viinipullojen sulkijoista. 

Korkki kallis, mutta luonnollinen

Luonnonkorkkia saadaan tietyn tammilajikkeen kaarnasta. Kaarnan kuoriminen ei vahingoita puita, joten luonnonkorkki on ympäristöystävällinen materiaali. Suurin korkintuottajamaa on Portugali.

Luonnonkorkin käyttöön vaikuttaa pääasiassa hinta. Laadukkaimmat korkit maksavat toisinaan jopa enemmän kuin itse pullo. Kierrekorkkien suosiota on kasvattanut myös luonnonkorkin materiaalin huokoisuuden aiheuttamat korkkiviat.

– Kierrekorkkiviineissä on harvoin laatuongelmia, Vilkuna toteaa. 

Luonnonkorkki on puolestaan hengittävä ja elastinen, joten se sallii viinin pitkän kypsyttämisen. Luonnonkorkki on paras suljin ikäännytettäviksi tarkoitetuille viineille. 

– Kierrekorkin vaikutuksesta pitkäaikaiseen, jopa vuosikymmeniä kestävään varastointiin on vielä vähän tutkimusaineistoa. Näyttää kuitenkin siltä, että kierrekorkki voi olla yhtä hyvä tai joidenkin mielestä parempikin tapa sulkea varastoitava pullo kuin luonnonkorkki, Vilkuna kertoo.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja