Mitä kahvipöydästä pitää löytyä? Nappaa kevään juhlien tarjoiluvinkit

kevään juhlat
Shutterstock

Monissa perheissä juhlitaan pian valmistuneita ja ripille päässeitä. Hyvin suunnitellut juhlat ovat jo puoliksi tehdyt. Nappaa tästä Maa- ja kotitalousnaisten vinkit vaivattomiin kotijuhliin!

Ruoka on usein tärkein osa juhlia. Tarjottaviin vaikuttaa tietysti juhlan luonne, kodin puitteet ja kutsuttavien vieraiden määrä. Valmistujaispäivinä, kun vieraat usein saapuvat paikalle eri aikaan, on nouto- tai kahvipöytä kätevin ratkaisu.

– Ruokalistan suunnittelu kannattaa tehdä ajoissa, jotta tarvittavia raaka-aineita ja tarjottavia, kuten pakasteita tai muuten pitkään säilyviä elintarvikkeita voi hankkia pikkuhiljaa, opastaa Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Satu Nokkonen.

Kätevät raaka-pakasteleivonnaiset helpottavat valmisteluja. Mikäli tarjottavat tehdään itse, kannattaa ne valita niin, että varsinaiselle juhlapäivälle jää mahdollisimman vähän valmisteltavaa, lähinnä esille laittoa ja koristelua. Leivonnaisia voi tehdä myös itse pakkaseen etukäteen

Villiyrttejä valmistujaispöytiin

On upeaa, kun juhlien järjestät huomioivat sesongin tarjoilussa:

– Esimerkiksi kesällä kannattaa tarjota marja- ja raparperiherkkuja sekä uusia perunoita! Alkukesän villiyrtit tuovat tarjoiluun raikkaan tuulahduksen ja pirteyttä koristeluun, Nokkonen vinkkaa.

Myös pakastimen kätköt kannattaa hyödyntää juhlien järjestelyssä.

– Isolla hirvenpaistilla ruokkii suurenkin joukon. Syksyllä lähimetsästä poimitut sienet voivat päätyä paistin kastikkeeseen ja marjat kakun täytteeksi.

Menuehdotuksia kevään juhliin 

Perinteinen kahvipöytä:
Kanatäytteiset kolmioleivät
Palttoonnapit savuporotäytteellä
Ruukkujuusto ja suolakeksilajitelma
Voileipäkakku, esimerkiksi kinkusta tai lohesta
Mansikkakakku tai muu täytekakku
Pikkuleipiä
Haluttaessasi voit tarjota myös jotain muuta pientä makeaa. Pakkaseen voi valmistaa hyvissä ajoin esimerkiksi pieniä pullia, muffineja tai mokkapaloja.
Kahvi ja tee

Ruokaisampi noutopöytä:
Silliä
Kalaa, esimerkiksi graavilohta tai -siikaa
Kaksi ruokaisaa salaattia esimerkiksi savulohisalaatti ja juusto-pastasalaatti
Kevyt vihersalaatti
Uudet perunat
Paisti, possupata tai muu uunissa valmistettava liharuoka
Lämpimiä kasviksia
Leipäjuustoa tai kotijuustoa, hilloa
Täytekakku
Pikkuleipiä 

Varmista nämä ennen juhlia

Löytyykö kotoa riittävästi astioita, ottimia ja tarpeeksi suuri kahvinkeitin? Vuokraa tai lainaa tarvittaessa. 

Riittääkö kodin kylmäsäilytystila? Järjestä jääkaappi mahdollisimman tyhjäksi ennen juhlia. Vie kakkuja tarvittaessa naapuriin tai hanki muutamia styroksinen kylmälaukku ja riittävästi kylmävaraajia.

Mikäli tarjoat lämpimiä ruokia, huolehdi, että myös niiden säilyttäminen lämpimänä onnistuu.

Huomioi myös erityisruokavaliot. Isoissa juhlissa on syytä varautua siihen, että kasvissyöjille, keliaakikoille ja laktoosi-intoleranteille löytyy noutopöydästä jotain syötävää. Erityisruokavalioita voi tiedustella kutsuvierailta myös etukäteen.

Alkumalja kuuluu moniin juhliin. Kuohuviini on perinteinen vaihtoehto, mutta nykyään on saatavilla myös upeita kotimaisia, alkoholittomia kuohujuomia. Alkoholiton vaihtoehto täytyy joka tapauksessa olla aina tarjolla.

Hanki juhlapäivälle apuvoimia, jotta ehdit myös itse nauttia juhlista ja keskustella vieraiden kanssa.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja