Mitä ihmettä? Mämmi ei olekaan vain suomalaisten keksintö

mämmi
Lehtikuva

Turisteille jo vuosikausia suomalaisena perinneherkkuna syötetty mämmi ei olekaan pelkästään suomalaisen keittiön tuotos.

Suomalaiset ovat syöneet jo vuosikymmeniä mämmiksi ristittyä perinneherkkua, mutta tiesitkö, että samanlaista imellettyä jälkiruokaa on nautittu myös persialaisessa kulttuurissa? Persialaisten kansojen tuntema kevääseen kuuluva imelletty sämänu valmistetaan hyvin pitkälti samalla tavalla kuin suomalainen mämmi.

Sämänuun tulee vehnän jyviä, vettä ja ruusuvettä, ja se imellytetään samalla tavalla kuin mämmi. Sämänua syödään mämmin lailla keväisin: se kuuluu keskeisesti kevään ensimmäisen päivän eli persialainen uuden vuoden tarjoiluihin. ”Persialainen mämmi” on väriltään hieman vaaleamman ruskeaa kuin suomalainen mämmi.

Suomalaiseen mämmiin käytetään vehnän sijaan ruisjauhoja ja -maltaita. Kumpikin herkku imellytetään uunissa miedossa lämpötilassa kypsentäen.

Lähteet: Martat, Wikipedia

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.