Mitä elintarvikkeen viivakoodi kertoo oikeasti tuotteesta?

ruokakauppa
Shutterstock

Kun kuljet kassan kautta kotiin, myyjä piippaa jokaisesta tuotteesta viivakoodin ja veloittaa hinnan sen perusteella – mutta miten koodi määriytyy ja voiko siitä päätellä jotain?

Viivakoodit Suomessa myöntää Keskuskauppakamarin tytäryhtiö GS1 Finland, jonka sivuilta voi muun muassa tilata yksittäisen viivakoodin haluamalleen tuotteelle viidenkymmenen euron hintaan. 

Suomessa yleisin tavaroiden tunnistamiseen käytetty viivakoodistandardi on EAN, jonka avulla merkitään muun muassa elintarvikkeet. 

GS1 Finlandin asiakaspalvelusta kerrotaan, että viivakoodin alussa on aina maatunnus ja 7–9 merkin pituinen numerosarja, joka on rekisteröity tietylle yritykselle. Merkkijonon viimeinen numero on puolestaan tarkistusnumero, mutta muut numerot ovat vapaavalintaisia. 

Suomen maatunnus on 64 ja kaikki tuotteet, jotka saavat viivakoodinsa Suomesta alkavat tällä numerosarjalla. GS1 Finland myös ylläpitää järjestelmää, missä voi tarkastaa viivakoodille rekisteröidyn yrityksen. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!