Missä he ovat nyt: "Panen maitoa tulemaan" – maitotytön matka Valion mainoksesta seksuaaliterapeutiksi

maitoamaalta
Valion legendaarisen mainoksen tunnusmusiikki on jäänyt monien mieleen. MTV Oy

Rooli legendaarisen Valion maitomainoksen maitotyttönä jäi Susanna Carlsonin ensimmäiseksi ja viimeiseksi työksi näyttelijänä. Nykyisin nainen luo uraa perhe- ja seksuaaliterapeuttina Yhdysvalloissa. 

"Aina kun mä maitoo juon, mä muistan sut ja hetken tuon. Sulle sanoin näkemiin, lähdin maalta kaupunkiin. Mä sanoin sulle terve vaan, tuskin enää tavataan. Mä kirjeitä en osaa kirjoittaa, panen maitoa tulemaan."

Tämä Valion maitomainoksen rallatus on taatusti tuttu useimmille suomalaisille. Story Filmi Oy:n vuonna 1982 tuottaman mainoksen tarkoituksena oli saada maalta kaupunkiin muuttaneet nuoret juomaan enemmän maitoa. Mainoselokuvassa kerrotaan tarina maaseudulla asuvasta nuoresta isännästä ja sieltä kaupunkiin muuttaneesta nuoresta naisesta. 

Vaikka mainoksen kuvaamisesta on jo 34 vuotta, se muistetaan erittäin hyvin edelleenkin. 

Kuvaukset sujuivat ensikertalaisesta hyvin

Mainoksessa nuoren naisen roolissa nähty Susanna Carlson päätyi maitotytön rooliin sattuman kautta. Yhtyneissä Kuvalehdissä töissä ollut 16-vuotias Carlson sai yllättäen soiton Story Filmiltä, jota kautta häntä pyydettiin mukaan mainokseen. Mainos kuvattiin vuonna 1981 Helsingissä, Pasilassa ja Sipoossa.

– Jostain syystä imagoni sopi heidän kuvaansa siitä, mitä he halusivat mainokseen, vaalea nainen kertoo.

Nuori nainen oli esiintynyt aikaisemmin toimituksellisissa kuvissa, mutta hänellä ei ollut aikaisempaa näyttelijäkokemusta. Tästä huolimatta kuvaukset kanssanäyttelijä Leo Lifländerin ja ohjaaja Paul Brückin kanssa sujuivat Carlsonin mukaan hyvin, ja kuvauksista on jäänyt mieleen hauskoja muistoja.

Carlson muistelee erityisesti ohjaajan edistyksellisyyttä ja lahjakkuutta. Mainoksen kappaletta varten oli palkattu ammattisanoittaja, mutta ohjaaja Brück päätti pistää sanat uuteen uskoon.

– Hän katsoi sanoja ja sanoi, että nämä kuulostavat tunkkaisilta ja vanhanaikaisilta. Sitten hän teki siihen itse sanat ja luulen, että sitä kautta se koko ajatus saatiin vähän vetävämmäksi, nainen muistelee mainoksen tekoprosessia.

Lapset naureskelevat mainokselle

Mainos jäi Carlsonin ensimmäiseksi ja viimeiseksi esiintymiskerraksi, sillä näyttelijänura ei mahtunut naisen suunnitelmiin tulevaisuudesta. Hän kertoo mainoksesta olleen ennemminkin iloa yksityiselämään, ja siitä on riittänyt tarinaa useiksi vuosiksi eteenpäin.

Vanhat ystävät ilmoittelevat nykyisin Yhdysvalloissa asuvalle Carlsonille, jos mainoksesta on ollut mainintaa mediassa.

– Se on ihan hauskaa näin jälkikäteen, varsinkin kun olen ollut maasta poissa jo 25 vuotta. Myös omat lapset ovat naureskelleet ja heistä on ollut hauska katsoa sitä, Carlson nauraa.

Näyttelijäuran sijaan Carlson on tehnyt uraa New Yorkissa, jossa hän työskentelee nykyisin parisuhde- ja seksuaaliterapeuttina. Nainen on omien sanojensa mukaan unelma-ammatissaan, sillä seksuaaliasioista puhuessa hän pystyy käyttämään hyödyksi suomalaistaustaansa.

– Täällä seksuaalisuus on joko tabu tai sitten se hyppää silmille. Normaalia keskustelua seksuaalisuudesta ei ole, eikä lastenkasvatuksen kannalta myöskään, Carlson toteaa.

Yhdysvallat on ollut naisen kotimaa jo 25 vuoden ajan – ja asia tulee olemaan näin todennäköisesti myös tulevaisuudessa. 

Sydämeltään aina suomalainen 

Aikoinaan Carlsonin sai muuttamaan maahan halu seikkailla ja nähdä maailmaa.

– Kaikista eniten tänne ajoi ajoi seikkailunhalu, ja tänne tuli myös jäätyä. Suomessakin jäi opinnot kesken valtiotieteellisessä, Carlson kertoo.

Vaikka Carlson on asunut valtameren takana jo pitkään, sydämeltään hän on edelleen suomalainen.

– Olen erittäin ylpeä siitä, että olen suomalainen.

Carlsonilla on pieni talo Somerolla, jonne hän matkustaa perheensä kanssa usein. Carlson kertoo hänen kolmen lapsensa rakastavan Suomea todella paljon, vaikka eivät kieltä osaakaan.

– He ikävä kyllä puhuvat vain englantia ja ovat minulle vihaisia siitä, etten ole koskaan opettanut heille suomea, Carlson kertoo.

Video: Miten sitä maitoa kaadettiinkaan oikeaoppisesti?

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja