Kahvillakin on "ikäraja" – ei suositella annettavaksi alle 15-vuotiaille

shutterstock_64039696
Shutterstock

Kahvia ei suositella annettavaksi alle 15-vuotiaille lapsille. 

Useimmat meistä tietävät ylenmääräisen kofeiinin vaikutukset kehoon: unettomuus, päänsärky, pahoinvointi, keskittymiskyvyn katoaminen ja kiihtynyt sydämensyke ovat merkkejä siitä, että kahvia on tullut juotua liikaa. Tunne ei ole mukava, eikä sitä taatusti halua antaa lapsen vaivoiksi.

Lapsi tuskin tarvitsee kahvia mihinkään. Lapsilla riittää energiaa ilman kofeiinin antamaa lisäpiikkiäkin. Lisäksi lapset luultavasti saavat kofeiinia jo muiden elintarvikkeiden, kuten cola-juomien kautta, joten lapset altistuvat kofeiinille ilman kahviakin. 

Tiesitkö?

Kofeiinia saa kahvikupillisesta (0,2 l) noin 100 mg, tölkillisestä energiajuomaa (0,33 l) noin 105 mg ja pullollisesta kolajuomaa (0,5 l) noin 65 mg.

Lähde: Evira

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on osallistunut hankkeeseen, jossa arvioitiin pohjoismaiden lasten ja nuorten kofeiinialtistusta. Riskinarvioinnissa tunnistettiin jo pienillä kofeiinimäärillä haitallisia vaikutuksia, kuten kofeiininsietokyvyn lisääntymistä, vieroitusoireita, ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä.

Julkaistujen tutkimusten mukaan 50 kg painavalla nuorella päivittäinen noin 15 mg:n annos kofeiinia ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia, mutta jo yli 50 mg:n annoksilla kofeiininsietokyky saattaa lisääntyä. Sietokyvyn kasvu kertoo kofeiiniriippuvuudesta, joka kehittyy säännöllisessä käytössä. Ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä havaitaan yli 125 mg:n päivittäisillä annoksilla. Kevyemmillä henkilöillä haittavaikutuksia esiintyy jo pienemmillä kofeiinimäärillä. 

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ei suosittele kofeiinipitoisia juomia alle 15-vuotiaille. 

Lähteet: Foxnews, Evira

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja