Vaikka keittäisit täysin samaa kahvia samoilla välineillä, kahvi voi maistua hyvinkin erilaiselta paikasta riippuen. Syy tähän löytyy useimmiten vedestä.
Video: Kahviasiantuntija antaa vinkkejä hyvän kahvin keittämiseen.
Kun puhutaan hyvästä kahvista, monelle nousee ensimmäisenä mieleen erilaisia asioita, kuten laadukas kahvi, puhdas keitin ja oikeat mittasuhteet. Harva on ehkä tullut ajatelleeksi sitä, kuinka paljon vesi vaikuttaa kahvin makuun.
Viikonloppuna Helsinki Coffee Festivaaleilla vesi- ja kahviasiantuntija Karoliina Mäkelä Pauligilta sekä vesiasiantuntija Otto Manninen Aqvalta valottivat yleisölle tätä harvemmin puhuttua asiaa.
"Kahvin hapokkuus on hyvä indikattori"
Asiantuntijoiden mukaan vedellä on kahvinkeitossa ratkaiseva rooli, sillä suodatinkahvista yli 98 prosenttia on vettä.
Mannisen mukaan vesi on lähtökohtaisesti hyvää, mutta esimerkiksi putkistojen ikä ja kunto vaikuttavat paljon veden makuun, samoin kuin alueelliset vaihtelut. Myös maaperästä liukenee veteen erilaisia aineita, jotka saattavat ilmetä vedessä maku- ja hajuhaittoina. Aina näitä laatueroja ei kuitenkaan pysty havaitsemaan pelkkien aistien perusteella.
– Mineraalitasapainoa ei välttämättä huomaa veden mausta, mutta kahvista sen voi maistaa. Kahvin hapokkuus on hyvä indikaattori, Mäkelä selittää.

