Miksi sama kahvi maistuu erilaiselta kotona kuin työpaikalla? Taustalla yllättävä syy

Näin teet hyvää kahvia 2:24 Näin teet hyvää kahvia

Vaikka keittäisit täysin samaa kahvia samoilla välineillä, kahvi voi maistua hyvinkin erilaiselta paikasta riippuen. Syy tähän löytyy useimmiten vedestä. 

Video: Kahviasiantuntija antaa vinkkejä hyvän kahvin keittämiseen. 

Kun puhutaan hyvästä kahvista, monelle nousee ensimmäisenä mieleen erilaisia asioita, kuten laadukas kahvi, puhdas keitin ja oikeat mittasuhteet. Harva on ehkä tullut ajatelleeksi sitä, kuinka paljon vesi vaikuttaa kahvin makuun.

Viikonloppuna Helsinki Coffee Festivaaleilla vesi- ja kahviasiantuntija Karoliina Mäkelä Pauligilta sekä vesiasiantuntija Otto Manninen Aqvalta valottivat yleisölle tätä harvemmin puhuttua asiaa. 

"Kahvin hapokkuus on hyvä indikattori"

Asiantuntijoiden mukaan vedellä on kahvinkeitossa ratkaiseva rooli, sillä suodatinkahvista yli 98 prosenttia on vettä.

Mannisen mukaan vesi on lähtökohtaisesti hyvää, mutta esimerkiksi putkistojen ikä ja kunto vaikuttavat paljon veden makuun, samoin kuin alueelliset vaihtelut. Myös maaperästä liukenee veteen erilaisia aineita, jotka saattavat ilmetä vedessä maku- ja hajuhaittoina. Aina näitä laatueroja ei kuitenkaan pysty havaitsemaan pelkkien aistien perusteella.

– Mineraalitasapainoa ei välttämättä huomaa veden mausta, mutta kahvista sen voi maistaa. Kahvin hapokkuus on hyvä indikaattori, Mäkelä selittää.

– Jos vesi on kovaa, eli sillä on korkea karbonaattikovuus, kahvi maistuu lattealle, tylsälle ja ehkä hieman maan makuiselle. Jos vedessä on taas matala karbonaattikovuus, kahvista voi löytyä hieman viinietikkamaisia piirteitä.

Veden vaikutuksen voi todeta helposti itse

Täysin kaikista mineraaleista suodatettua vettä ei kuitenkaan kannata kahvin keittoon käyttää, sillä Mäkelän mukaan veden joukossa tulee olla maun kantajinakin tunnettuja kalsiumia ja magnesiumia, jotta kahvi maistuisi hyvälle. 

– Mielenkiintoisia kokeita voi tehdä ihan kotioloissakin keittämällä kaksi annosta kahvia samalla välineellä ja samoilla raaka-aineella, mutta käyttää toiseen kahviin vaikkapa kotihanasta tulevaa vettä, toiseen työpaikan hanasta otettua vettä. Näin ollen sen voi itse todeta, kuinka paljon vesi vaikuttaa kahvin makuun, Mäkelä kertoo.

Jos kahvin keittoon käytettyyn veteen haluaa kiinnittää huomiota, asiantuntijat suosittelevat atiivihiilisuodatinta tai vesianalyysia, jolla oman veden laatu on mahdollista selvittää perinpohjin. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.