Suomalaisten kahvimaku poikkeaa muusta maailmasta – taustalla luonnollinen syy

kahvi aamukahvi kuppi
Suomalainen juo mieluiten vaaleapaahtoista kahvia. Shutterstock

Suomen hyvä vesi on yksi syy siihen, miksi vaaleapaahtoinen kahvi on aikoinaan löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin.

Barista Kalle Freese paljastaa videolla, millaisia asioita hyvään kahviin liittyy.

Suomalaiset ovat ainutlaatuista kansaa paitsi kahvin kulutuksen, myös kuppeihin päätyvän paahdon suhteen. Vaikka tummapaahtoinen kahvi kasvattaa koko ajan suosiotaan, yhä suurin osa meillä myytävästä kahvista on vaaleaa paahtoa. 

Vaalealla paahdolla on Suomessa pitkät perinteet ja suomalaiset ovat aina juoneet kahvinsa vaaleana, mutta miksi? 

– Kahvi on luultavasti alun perin paahdettu vaaleaksi siksi, että mitä tummemmaksi kahvi paahdetaan, sitä enemmän siitä menee hukkaan. Se on ollut kustannustehokas vaihtoehto, jonka on todettu maistuvan ihan hyvältä, Johan&Nyströmin maajohtaja Lari Salomaa kertoo.

Paahdolla pystytään peittämään ei-toivottuja asioita

Toinen syy vaaleapaahtoisen kahvin suosioon löytyy vedestä, joka on meillä Suomessa todella hyvää. Mitä tummemmaksi kahvi paahdetaan, sitä enemmän sillä Salomaan mukaan pystytään peittämään ei-toivottuja asioita, kuten raaka-aineen heikkoutta tai veden laatua.

– Jos menisit Juhla Mokan kanssa Napoliin ja ottaisit siellä paikallista vettä ja keittäisit siitä kahvia, lopputuloksesta tulisi ihan hirveää, Salomaa kertoo.

Pohjoismaiset erot tumma- ja vaaleapaahtoisten kahvien suosiossa johtuvat Makuja.fi-sivuston aiemmin julkaistun haastattelun mukaan veden kovuudesta. Suomessa vesi on Meiran tehtaanjohtaja Patrik Lindholmin mukaan pehmeää ja vaalealle paahdolle sopivaa, toisin kuin vaikkapa Tanskassa tai Etelä-Ruotsissa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!