Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi Pringlesit koukuttavat? Syy loputtomaan sipsihimoon löytyy ainesosaluettelosta

Pringles-sipsit koostuvat yhdeksästä raaka-aineesta.
Pringles-sipsit koostuvat yhdeksästä raaka-aineesta. Shutterstock
Julkaistu 31.03.2018 14:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kun olet avannut Pringles-purkin kannen, sinun on lähes mahdotonta sulkea sitä. Kuulostaako tutulta? Et ole ainoa sipsihirmu, sillä on olemassa tieteellinen selitys siihen, miksi nämä suolaiset naposteltavat aiheuttavat riippuvuutta.

Jäikö sipsejä yli? Varmista niiden säilyvyys seuraavaan syömiskertaan näppärällä pussintaitteluniksillä.

Vastaus tähän mysteeriin löytyy aivoista ja putkilon ainesosaluettelosta. Toisin kuin moni luulee, Pringles-lastut sisältävät perunaa hyvin vähän, vain 42 prosenttia.

Tiesitkö? tuubissa myytävät Pringles-sipsit lanseerattiin vuonna 1968 ja olivat aikansa futuristinen uutuustuote. 

Loppuosa koostuu useista muista muusta raaka-aineesta, kuten vehnätärkkelyksestä, auringonkukkaöljystä, maissiöljystä ja riisijauhosta.

Tämän yhdistelmän syöminen tuottaa aivoissa mielihyvää, mikä tekee syömisen lopettamisen lähes mahdottomaksi. Jos napostelu kerran tuottaa meille iloa, miksi lopettaa? 

Koukuttava yhdistelmä rasvaa, suolaa ja sokeria

Lisäksi aivomme on ohjelmoitu toimimaan niin, että ne saavat meidät himoitsemaan rasvaa, suolaa ja sokeria, vaikka emme olisikaan nälkäisiä. Tämä aivojen toiminto on peräisin ajalta jolloin ruokaa oli vähän, ja aivojen tehtävänä oli saada ihminen etsimään mahdollisimman kaloripitoista ruokaa. 

On tutkittu, että nämä maut aiheuttavat meissä huumeisiin ja alkoholiin verrattavaa riippuvuutta. Sipsihimoa saattaakin selittää se, että yksi annos, 13 sipsiä, sisältää noin 10 grammaa rasvaa, 0,5 grammaa suolaa ja saman verran sokeria.

pringlesShutterstock

Osa Pringles-mauista sisältää aromivahvennetta, joka huijaa aivojamme luulemaan, että syömme proteiinia. Kun tämän yhdistää sipsin muotoon, jonka ansiosta maku pääsee kielellemme paremmin, entistäkin koukuttavampi herkku on valmis.

Sipsit ovat koukuttavia, mutta tiedätkö, kuinka näitä herkkuja tulisi oikeaoppisesti syödä? Jos haluat maksimoida makunautinnon, sipsit tulisi kääntää ylösalaisin ennen syömistä. Tämä siitä syystä, että sipsit maustetaan tehtaassa vain yläpuolelta.

Lähde: TheSun 

Lisää aiheesta:

Ravintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä: "En starttaisi aamua noin"Naposteluhimo sai vihdoin selityksen: Tästä syystä sipsien syömistä on lähes mahdoton lopettaa – eikä sillä ole mitään tekemistä herkullisuuden kanssa!Metallin makua ja hajuhaittoja – viisi tuttua ruokaa, jotka voivat vaikuttaa elimistöömme oudolla tavallaViisi ruokaan liittyvää myyttiä, jotka voivat estää sinua laihtumasta – ethän usko näihin? Kuusi ruokaa ja juomaa, joita ravitsemusterapeutit eivät koskaan laita suuhunsa – eikä sinunkaan pitäisi!Syö huomaamattasi vähemmän – nämä raaka-aineet sammuttavat nälän luonnollisesti
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen18:26
    Ruoka

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • Eilen17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • Eilen08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • to17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • to10:15
    Ruoka

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa