Miksi jauheliha pakastetaan ennen pakkaamista?

shutterstock_75596104
Jauhelihan tuotantovaiheen pakastuslämpötila on määritelty tarkkaan lainsäädännössä. Shutterstock

Makuja.fi otti selvää, miksi jauhelihatuotteet saatetaan tuotantovaiheessa pakastaa.

Ruokakirjailija ja bloggari Hanna Gullichsenin ja hänen puolisonsa, juoksuvalmentaja Joonas Laurilan 400g – parhaat jauhelihareseptit -teoksessa kerrotaan, että tietyt jauhelihatuotteet pakastetaan ennen pakkaamista. Makuja.fi otti selvää, mistä tämä johtuu.

– Tiesitkö, että moni muovilaatikkoon pakattu jauheliha on jo kertaalleen pakastettu? En tiennyt aiemmin minäkään. Ihmettelin vain, kun jauheliha kiehui pannulla, vaikka sitä paistoi kuinka kuumalla pannulla, kuinka oikeaoppisesti tahansa. Se kiehui siksi, että jauhelihasta vapautui vettä, joka oli kondensoitunut siihen pakastuksen aikana, Gullichsen kirjoittaa kirjassaan.

MUISTATKO? Hanna Gullichsen nousi aikoinaan suuren yleisön tietoisuuteen Avokadopasta-reseptin myötä.

Jauhelihan säilytyslämpötila on tarkoin määritelty

HK:lta kerrotaan, että muutama prosentti teuraslihoista todella pakastetaan heti leikkaamisen jälkeen – ennen kuin ne jauhetaan jauhelihaksi. Syy tähän on se, että kylmäketju ja lihalle määritelty tarkka säilytyslämpötila voidaan toisinaan taata parhaiten silloin, kun liha kuljetetaan pakastettuna.

– Lainsäädännössä on määritelty, että jauhelihan lämpötilan on pysyttävä koko prosessin ajan kahdessa asteessa, tai sitä kylmempänä, HKScanFinlandin kategoriapäällikkö Jonne Hyvönen kertoo.

– Näistä syistä johtuen  prosessimme toimii kaikista parhaiten, kun me käytämme tuoreena pakastettua lihaa osana prosessia, Hyvönen jatkaa.

Lihaa ei siis suinkaan pakasteta siksi, että sitä voitaisiin säilyttää pidempiä aikoja ennen jauhamista.

– Se leikataan tuoreena saman päivän leikkuusta paikkakunnilla ja toimitetaan tänne tehtaalle. Liha on vuorokauden pakasteessa, ja se tulee päivän myöhässä prosessiin. Käytämme siis niin tuoretta tavaraa kuin mahdollista, Hyvönen toteaa.

Osittainen lähde: Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurila: 400g – parhaat jauhelihareseptit (No Tofu Publishing, 2015)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja