2:31

Mikaelilta loistava ja rahaa säästävä drinkkivinkki: "Hyödyntäminen käynyt vain harvalla mielessä"

Erilaiset hävikkidrinkit ovat nyt todella trendikkäitä. Altian baarimestari Mikael Karttunen paljastaa, miten saa loihdittua herkullisen cocktailin esimerkiksi jo parhaat päivänsä nähneestä mintusta ja hieman nahistuneesta kurkusta. 

Nollahävikki eli zero waste on jo jonkin aikaa ollut sekä huippuravintoloiden että -cocktailbaarien kuuma puheenaihe. Kotibaarimestarin korvissa aihe kuulostaa monimutkaiselta, mutta totuus on toinen. Altia Akatemian huippubaarimestari Mikael Karttusen mukaan kaikkein parhaimmat nollahävikin tekniikat ovat erittäin yksinkertaisia toteuttaa ja niillä voidaan hyödyntää kotikeittiössä luonnostaan syntyvää hävikkimateriaalia, jonka olemme tähän asti tottuneet heittämään biojäteastiaan.

– Näiden raaka-aineiden hyödyntäminen juomien valmistuksessa on käynyt vain harvalla mielessä. Paljastan nyt muutamia baarimestareiden nollahävikkitekniikoita, joissa kotikeittiön hävikki muutetaan kotibaarimestarin salaiseksi aseeksi, Mikael sanoo.

Älä heitä roskiin: Tee hävikkidrinkki!

Jos kotona on esimerkiksi jo parhaat päivänsä nähnyttä minttua, joka uhkaa pilaantua, sen voi vielä hyvin hyödyntää juomaraaka-aineena. 

– Jos teet kotona Mojitoa tai muuta cocktailia, jossa käytät minttua, tai mikäli olet ostanut pensasminttua, joka on vaarassa mennä pilalle, käytä mintut kurkku-minttumehuun.

Miten minttua sitten hyödynnetään? Mikael vinkkaa, että mintun lehdet voi laittaa veteen 24 tunniksi. Tämän jälkeen mintut siivilöidään pois ja laitetaan vesi kurkun kanssa blenderiin. Joukkoon laitetaan myös hieman sokeria raaka-aineiden makua korostamaan. Sitten ainekset vain blendataan ja lopputuloksena saadaan mehu, jonka voi nauttia sellaisenaan tai käyttää drinkkiraaka-aineena. 

– Eikä tässä vielä kaikki! Se minttu, jonka siivilöimme pois voidaan laittaa uunipellille uuniin 60 asteeseen noin tunniksi, kunnes se on täysin kuivunut. Sen jälkeen minttu vedetään blenderissä tällaiseksi ihan hienoksi pölyksi ja saadaan minttupöly. Sitä voidaan käyttää juoman koristelussa, Mikael demonstroi.

Millaisen drinkin minttu-kurkkumehusta voi tehdä? Katso videolta Mikaelin vinkit!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja