Mikä on, kun ei kelpaa? Terveyspommi odottaa juuri nyt nenäsi edessä syömistä: "Aivan liian vähän käytetty"

1:54 Nyt on paras hetki kerätä villiyrttejä ja vihanneksia

Moni mieltää nokkosen pihamaan polttavaksi riesaksi, vaikka todellisuudessa kasvi on monipuolinen terveyspommi.

Halveksitko vai hyödynnätkö? Nokkonen on tuttu kasvi suomalaisten pihoilta, mutta se jää valitettavan usein hyödyntämättä. Ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että käsiteltynä nokkosen poltto häviää ja siitä tulee lautasella mitä mainioin terveyspommi. Nokkosta voi käyttää ruokiin pinaatin tavoin.

– Nokkonen on yrteistä parhaimpia, mutta silti vielä aivan liian vähän käytetty esimerkiksi pinaattiin verrattuna, Arktiset Aromit muistuttaa tiedotteessaan.

Nokkonen sisältää runsaasti kivennäisaineita, vitamiineja ja polyfenoleja. Pinaattiin verrattuna nokkosessa on kivennäisaineista enemmän muun muassa kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja fosforia. Runsaan kalsiumpitoisuutensa vuoksi nokkonen sopii kalsiumlähteeksi kasvisruokavalioon. Vitamiineista nokkonen sisältää runsaasti C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E sekä K-vitamiineja. C-vitamiinia nokkosessa on nelinkertainen määrä pinaattiin verrattuna.

Poimi nyt nuoret versot

Marttojen mukaan paras nokkosen poiminta-aika on alkukesästä ennen kukintaa. Poimittaessa on suositeltavaa käyttää käsineitä. Nokkosista kannattaa hyödyntää nyt nuoret, 5-10 cm:n mittaiset versot. Myöhemmin kesällä nokkosista kerätään ainoastaan lehdet, ja nekin ennen kukintaa. Syksyllä voi kerätä nokkosen siemeniä. Martat suosittelevat lisäämään nokkosen siemeniä esimerkiksi puuron tai myslin joukkoon.

Nokkosia poimittaessa on syytä muistaa, että kasvi kerää haitallisesti vaikuttavia nitraatteja. Siksi ravinnoksi käytettäviä nokkosia ei pidä kerätä liian mehevämultaisista, typpipitoisista paikoista, Martat muistuttavat.

Nokkosen käsittely ruoaksi

Nokkosen pakastus: Kiehauta nokkoset vähässä vedessä ja kaada sen jälkeen siivilään valumaan. Kun nokkoset ovat jäähtyneet, laita ne pakastusrasiassa pakastimeen.

Nokkosen kuivaus: Nokkoset kuivataan alle 35°C lämmössä, kuten kaikki muutkin yrtit. Voit kuivata nokkoset hyötykasvikuivurissa tai esimerkiksi kylpyhuoneen lämmitetyllä lattialla.

Kun haluat valmistaa nokkosta ruoaksi, kannattaa kasvit ensin kiehauttaa vähässä vedessä ja valuttaa siivilässä. Nokkosia voi hyödyntää pinaatin tavoin erilaisissa ruoissa aina munakkaista lettuihin, piirakoihin, leivonnaisiin ja keittoihin. Mahtava lisuke esimerkiksi pastalle on herkullinen ja helppo nokkospesto.

Nokkoset voi myös kuivata tai pakastaa myöhempää käyttöä varten. Kun nokkosen kiehauttaa, se menettää osan ravintoaineistaan. Kuivaamalla ravintoaineet säilyvät. Kuivattua nokkosta voi hyödyntää esimerkiksi jauheen muodossa smoothieiden seassa. 

Katso nokkosreseptit täältä. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja