Menee monelta suomalaiselta ohi – oletko huomannut tämän merkin kahvipaketissa?

Utz kahvi
UTZ-sertifioituja kahveja ovat muun muassa Pirkka-kahvi, Brazil, Juhla Mokka Tosi Tumma ja monet muut suomalaisille tutut kahvimerkit. Lehtikuva/UTZ

Yhä useampi suomalainen tunnistaa jo elintarvikkeista, kuten kahvista Reilun kaupan logon. Reilun kaupan tuotteita suosimalla tietoinen kuluttaja varmistuu siitä, että tuote on eettisesti ja vastuullisesti tuotettu. Mutta oletko koskaan kiinnittänyt huomiota kahvipaketin UTZ-merkintään?

Tiedätkö sinä, mitä tämä merkintä kahvipaketissa tarkoittaa?

Reilun kaupan lailla UTZ Certified on johtava, maailmanlaajuinen kestävän kehityksen sertifiointiohjelma. Sertifiointi kertoo, että kahvi, kaakao tai tee on tuotettu vastuullisesti ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehtien. Ohjelmalla sertifioidaan sekä pienviljelijöitä että suuria tiloja useissa maanosissa ja maissa. Se perustuu vaativaan toimintaohjeistukseen, joka tähtää ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin, ja auttaa viljelijöitä kehittymään kahvinviljelyn ammattilaisiksi. 

Sertifiointijärjestelmälle myös kritiikkiä

Kolmannes kestävästi tuotetusta kahvista on UTZ-sertifioitua, ja sertifioidun teen sekä kaakaon kysyntä kasvaa kovaa vauhtia.

UTZ-sertifioitujen kahvien hinta määräytyy maailmanmarkkinahinnan ja kahvien laadun perusteella. Ostajat maksavat tuottajille lisäksi yhdessä sopimansa sertifiointilisän. Sertifiointia on kuitenkin myös kritisoitu, sillä järjestelmä ei takaa kahvinviljelijöille takuuhintaa, kuten esimerkiksi Reilu kauppa. Jos kahvin maailmanmarkkinahinta siis heilahtelee, vaikuttaa se myös viljelijöiden tilipussiin.

Lähteet: arvidnordquist.fi, Paulig, SGS

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja