Melkoinen moka McDonald’silta: Vaihtoi kiistellyn tuotteen "parempaan" – ensin se liukeni juomaan ja nyt sitä ei voikaan kierrättää

McDonald's ruoka ateria hampurilainen limu
McDonald's vaihtoi muoviset pillit paperisiin Britanniassa ja Irlannissa. Homma ei kuitenkaan mennyt aivan putkeen. Shutterstock

McDonald’sin ympäristöteko Britanniassa ja Irlannissa epäonnistui pahemman kerran. Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Pikaruokaketju McDonald’s otti askeleen entistä ympäristöystävällisempään suuntaan vaihtamalla muovipillit Britanniassa ja Irlannissa kierrätettäviin, paperisiin eko-pilleihin. Paitsi että ei ottanutkaan. Nyt on nimittäin käynyt ilmi, että uudet ”ympäristöystävälliset paperipillit” eivät olekaan todellisuudessa kierrätyskelpoisia. 

Pilleistä tehtiin paksumpia, koska ne liukenivat juomaan

Pikaruokajätin mukaan uusien pillien materiaali on kyllä kierrätettävää, mutta itse tuotteen paksuus tekee prosessoinnista hankalaa. Pilleistä tehtiin paksumpia alun perin asiakaspalautteen vuoksi. Ihmiset nimittäin valittivat, että hapertuvat paperipillit liukenivat juomaan ennen kuin juoma oli edes loppunut.

– Vahvistimme asiakaspalautteen vuoksi paperipillejä, ja vaikkakin materiaali on kierrätettävää, pillin nykyinen paksuus tekee siitä vaikean kierrätettävän.

McDonald’s kertoo etsivänsä parhaillaan ratkaisua ongelmaan. Siihen asti paperipillit joudutaan kuitenkin heittämään sekajätteen joukkoon. Pikaruokaketjun mukaan jätteet eivät kuitenkaan päädy kaatopaikalle, vaan niitä käytetään energian tuottamiseen.

BBC:n mukana McDonald’s kuluttaa päivittäin 1,8 miljoonaa pilliä Britanniassa, joten siirtyminen muoviversiosta paperiin oli todella merkittävä päätös. Yhden muovipillin maatuminen voi kestää satoja vuosia, jos sitä ei kierrätä. Muovipillit olivat kuitenkin McDonald’silla kierrätettäviä.

Suomessa käytössä edelleen muovipillit

Helsingin Uutisten haastatteleman Suomen McDonald’sin viestintäjohtaja Heli Ryhäsen mukaan paperipilliongelma ei koske Suomea, sillä täällä käytössä ovat edelleen muovipillit.

– Suomessa ravintoloitamme on ohjeistettu kysymään asiakkailta haluavatko he pillin vai eivät. Tämä ohjeistus on otettu käyttöön vastikään, eikä vielä tiedetä tarkkaan miten se vaikuttaa. Tuntuma kuitenkin on, että moni asiakas sanoo, ettei tarvitse pilliä, Ryhänen kommentoi Helsingin Uutisille.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja