Maustepurkin ainesosaluettelo hämmentää: Hulvaton virhe vai kääntäjän hätähuuto?

Garam Masala 1
Suomalaisessa ruokakaupassa myytävä Garam masala -mausteseos sisältää melko erikoisen ainesosan ainesosaluettelon perusteella. MTV

MTV:n Makuja.fi-ruokasivuston toimittaja osti ruokakaupasta garam masala -mausteseoksen, jonka ainesosaluetteloon oli lipsahtanut hauska käännöskukkanen – tai sitten kääntäjän hätähuuto.

Aina ei meni kääntäjillä niin kuin Strömsössä...vai pitäisikö sanoa käännöskoneilla? Makuja.fi-sivuston toimittaja osti tiistaina ruokakaupasta garam masala -mausteseosta valmistaakseen intialaista kukkakaali-perunacurrya. Tarkempi ainesosaluettelon tutkiskelu paljasti tuotteesta kuitenkin melkoisen yllätyksen:

Joko kääntäjällä on mennyt sormet suorastaan verille ja sen seurauksena kynnet irronneet kovasta kääntämisurakasta tai sitten ainesosaluettelo on vieraillut google translate -käännöspalvelussa, eikä kukaan ole viitsinyt oikolukea listaa.

"Kynsi lähtee" -mauste viitannee ainesosaluettelossa neilikan lehtiin, joka on englanniksi clove leaves. Clove-sana tarkoittaa neilikan lisäksi kynttä, joten kääntäjä tai käännöskone on olettanut luonnollisesti kynnen lähtevän (leaves = lehdet tai lähteä).  Ruotsinkielisessä käännöksessä mauste on sen sijaan kääntynyt muotoon kryddnejlika lämnar, eli mausteneilikka lähtee. Natco-yrityksen mausteseokset valmistetaan Englanissa, jossa myös käännöstyö suoritetaan.

Millaisiin käännöskukkasiin sinä olet törmännyt elintarvikkeissa? Kerro tarinasi tai lähetä meille kuva makuja(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja