Maraton, mikä ihana tekosyy herkutella!

maraton,-pitsa
Maratonin jälkeen saa syödä mielin määrin. Shutterstock

Maratonin jälkeen tunnelma on yleensä mahtava, mutta väsynyt. Olo kuitenkin pysyy hyvänä, jos muistaa syödä ja juoda oikein juoksun jälkeen. Ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsä kertoo Makuja.fi:lle, että normaalitilanteessa epäterveellisenä pidettävät nopeat hiilihydraatit ovat ihanteellisia maratonista palautumiseen.

Maratonille valmistautumisen onnistuminen ei ole aivan itsestäänselvyys. Juoksijan täytyy nimittäin tankata tarpeeksi ennen juoksua, sen aikana ja ehdottomasti myös sen jälkeen. Miten energiatasot saadaan nopeasti tasaantumaan heti juoksun jälkeen?

– Juoksun jälkeen kannattaa välittömästi nauttia proteiinia ja hiilihydraattia sisältävä palautumisjuoma tai -patukka veden kera, Kiviranta-Mölsä kertoo.

Lihakset ovat tehneet suuren urakan maratonin aikana, joten ne tarvitsevat paljon proteiinia ja hiilihydraatteja palautuakseen. Maraton onkin todella mainio tekosyy herkuttelulle, sillä ravitsemusterapeutin mukaan maratonin jälkeen voi pitkin loppupäivää syödä vapaasti mitä eniten mieli tekee.

– Itse asiassa normaalitilanteessa epäterveellisenä pidettävät nopeat hiilihydraatit ovat ihanteellisia palautumisvaiheessa, esimerkiksi siis valkoinen pasta ja riisi, pitsa ja lakritsi, Kiviranta-Mölsä sanoo.

Vatsa saattaa kuitenkin olla hieman ärtynyt rankan maratonin jälkeen ja tästä syystä kannattaakin suosia helposti sulavia ruokia.

– Proteiinin lähteenä maitotuotteet, kananmuna ja kala ovat fiksumpi valinta kuin tuhti pihvi, ravitsemusterapeutti muistuttaa.

Ruokailun lisäksi nestettä kannattaa nautiskella kohtuullisina määrinä tiheään tahtiin, jotta nestetasapainon saisi taas kohdalleen.

Lue myös:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat