Mämmikö muka ällöttävää? Islantilainen perinneruoka saa herkimmät yökkäämään
Hákarl on islantilainen perinneherkku, joka voi saada herkimpien vatsan kääntymään ympäri – vahvasti tuoksahtava ruoka on nimittäin mädätettyä haita.
Mädäntynyt hai ei äkkiseltään kuulosta ruoalta, jonka äärellä haluaisi herkutella, mutta se on yksi Islannin kansallisruoista. Viikinkien karkkinakin tunnettu ruoka valmistetaan hyödyntämällä ensin käymisprosessia ja antamalla sen jälkeen lihan kuivua noin neljän kuukauden ajan.
Holkeri on myrkyllistä ja käsittelyn avulla sen liha on syömäkelpoista – joskin niin pahanhajuista, että ensikertalainen yökkää helposti.
Hai kaivetaan maahan, missä se saa viipyä kolme kuukautta, minkä jälkeen liha viipaloidaan paloiksi, kuivatetaan ja ripustetaan kuivumaan viideksi kuukaudeksi. Ruokalaji saa usein ensikertalaisen yökkäämään, sillä sen haju on niin voimakas.
Islantilainen perinneherkku tunnetaan myös nimellä Viikinkien karkki. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Hákarlia valmistetaan usein holkerista, joka on myrkyllinen hailaji. Siksi sen liha pitää käsitellä, mikäli mielii nauttia siitä – tosin nauttiminen taitaa olla pitkälti mielipidekysymys maistajasta riippuen.
Video: Toimitus testasi, miltä koiranruoka maistuu.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa