Makkaraperunat uudella tapaa – tätä ”suomalaisten unelmapizzaa” olet tuskin edes kokeillut

shutterstock_204983935
Pizzaa voi tehdä perinteisellä, italialaisella reseptillä myös makkara- ja perunatäytteellä. Shutterstock

Poimi perinteinen italialainen resepti, joka sopii suomalaisten makuun kuin nakutettu!

Italialainen Luca Platania on Pizzarium-ravintoloiden isä ja intohimoinen pizzataiteilija. Kirjassaan Pizze hän paljastaa muun muassa perinteisen, italialaisen pizzareseptin, jossa on yllättävän paljon yhteistä suomalaisten suosikkiannoksen, makkaraperunoiden kanssa. 

– Tämä on erittäin perinteinen makuyhdistelmä roomalaisissa pizza al taglio -paikoissa ja myös yksi roomalaisten lasten suosikkipizzoista, Pizze-kirjassa vinkataan.

Makkaraa ja perunaa pizzaan?

Patate e Salsiccia -pizza sisältää sekä suomalaisten suosikkiherkkua, makkaraa että suomalaisten rakastamaa perunaa. Italiassa nämä raaka-aineet on opittu yhdistämään toimivaksi kokonaisuudeksi – osana laadukasta pizzaa.

Patate e Salsiccia – peruna-makkarapizza

Pizzapohja, pikataikina:

500 g vehnäjauhoja (mielellään 00-jauhoa)
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
7 g kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)

Tästä määrästä tulee pizzaa 2–3 hengelle.

Ota tilkka vettä (n. 10 %) erikseen ja sekoita siihen hieno merisuola.

Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja lisää vesi (90 %). Jos käytät tuorehiivaa, liuota se aluksi veteen ja vasta sen jälkeen jauhoihin. Vaivaa ensin käsin tai koneella, hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.

Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin.

Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.

Vaivaa lopuksi taikinaa maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein.

Kun taikina on valmis, anna sen kohota noin tunnin ajan huoneenlämmössä jistutetun keittiöpyyhkeen alla. Muotoile taikinasta palloja ja levitä ne haluamaasi muotoon. Täytä ja paista.

Täytteet:
jauhoisia perunoita
tuoretta rosmariinia
tuoremakkaraa
suolaa
mozzarellaa
oliiviöljyä

Keitä perunat kuorineen ja anna jäähtyä. (Voit käyttää myös uuniperunoita.)

Asettele rosmariinin neulasia kohonneen pizzapohjan päälle. Riko keitetty ja kuorittu peruna käsilläsi ja levitä tasaisesti pohjan päälle. Lisää tuoremakkara. Mausta suolalla.

Paista uunin alaosassa, kunnes pohja on kypsynyt. Ota sitten pelti uunista, lisää mozzarella ja anna paistua uunin keskiosassa, kunnes juusto on sulanut.

Kaada valmiin pizzan päälle hieman oliiviöljyä. Koristele tuoreella rosmariinilla. 

Lähde: Saku Tuominen, Luca Platania, Tuukka Koski ja Kimmo Kivilahti: Pizze (Otava 2015)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.