Maistuuko suklaa tulevaisuudessa samalta? Tutkijat huomasivat yllättävän ilmiön

kaakaopapu
Kaakaopuun hedelmä on keskimäärin kolmekymmensenttinen. Kuvituskuva. Shutterstock

Joulun aikaan moni on availlut konvehtirasian toisensa perään siitä yksinkertaisesta syystä, että suklaa nyt vain on herkullista. Saattaa kuitenkin olla, että herkun maku muuttuu lähitulevaisuudessa.

Kaakaota kasvatetaan päiväntasaajan lähistön kuumankosteassa ympäristössä. Perinteisesti kaakaopuut istutetaan muitakin puulajeja kasvavaan metsikköön, sillä ne viilentävät ilmaa ja antavat kaakaolle elintärkeää varjoa.

Kuumuus ja varjon puute vaikuttavatkin kaakaopapujan laatuun ja sitä kautta kaakaon makuun. Journal of Agricultural and Food Chemistry -julkaisussa esitellyn tutkimuksen tekijät nimittäin havaitsivat, että sää vaikuttaa suuresti kaakaopapujen kemikaaliseen koostumukseen.

Tutkijat päätyivät tulokseen tutkimalla viidellä eri bolivialaisella tilalla kasvatettuja kaakaopapuja sekä ennen että jälkeen kuivan kauden. Kuivassa ja aurinkoisessa ympäristössä kasvaneet kaakaopuut tuottivat enemmän antioksidantteja ja vähemmän rasvaa sisältäviä kaakaopapuja. Koostumus puolestaan vaikuttaa papujen makuun.

Tutkijoiden tarkoituksena oli kartoittaa, miten ilmastonmuutoksen lisäämä kuivuus tropiikin alueella vaikuttaa kaakaopapujen laatuun. Yleisesti tieteilijöiden piirissä ajatellaan, että lisääntynyt lämpö, kuivuus sekä sään ääri-ilmiöt vaikeuttavat maanviljelyä.

Tulosten perusteella voi alustavasti päätellä, että ilmiö vaikuttaa myös ruoka-aineiden, kuten kaakaon, makuun. Toisaalta, harva syö raakoja kaakaopapuja. Ne, jotka ovat niitä maistaneet, tietävät, että raa'an kaakaon maku muuttuu suuresti suklaalevyksi muuttuessaan.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.