Luulitko, että ostamasi lohifilee on "parasta A-luokkaa"? Varaudu pettymykseen – moni on täysin tietämätön kirjaimen todellisesta merkityksestä

lohi
Tiedätkö sinä, mitä esimerkiksi A-merkintä tarkoittaa lohifileessä? Shutterstock

Pro Kala ry muistuttaa suomalaisia kaupan kalatiskin kirjainmerkintöjen todellisesta merkityksestä.  

Tiedätkö sinä, mitä eri kirjaimet merkitsevät kaupan kalatiskillä, kun ostat fileenä lohta tai kirjolohta? 

– Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Joku voi virheellisesti luulla, että kyseessä olisi fileen laadusta tai kalan tuoreudesta kertova merkintä, mutta tästä ei ole kyse, Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan.

Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja todellisuudessa kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu. 

Fileiden leikkausasteiden ABC:

A-filee on vähiten käsitelty: siitä on poistettu ainoastaan selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu.

B-leikatusta fileestä on edellisten lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

C-leikatusta on poistettu enemmän rasvaa sekä pystyruoto 98–100-prosenttisesti, eli se on edellisistä poiketen mahdollisimman ruodoton filee.

D- ja E-leikatusta on poistettu edellä mainittujen lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasvat sekä pyrstöpala, ja jälkimmäisestä myös nahka.

Vaikuttaa myös hintaan

Pro Kala ry muistuttaa, että leikkausaste vaikuttaa fileen hintaan, sillä E-leikattu on luonnollisesti vaatinut enemmän työtä kuin A-leikkaus. E-leikatun fileen teossa on myös syntynyt enemmän hävikkiä.

Fileen ostaminen ruotoineen voi siis olla edullisempaa, mutta silloin osa fileen trimmauksesta jää kotikokin tehtäväksi.

– Esimerkiksi uunilohta varten sopii hyvin nahallinen filee, josta kaikkea rasvaa ei ole poistettu. Graavilohen siivuttamiseen nahka on välttämätön, joten älä hanki graavausta varten nahatonta filettä. Jos taas teet vaikkapa sushia tai haluat helposti leikata fileestä nahattomia paloja, on E-leikattu paras valinta. Oikeilla välineillä A-leikatun tai kokonaisena ostetun kirjolohen tai lohen käsittelee kotonakin haluamallaan tavalla millaiseksi vain.

Lähde: Pro Kala ry

***

Ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattia 9:00

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!