Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Luulitko, että ostamasi lohifilee on "parasta A-luokkaa"? Varaudu pettymykseen – moni on täysin tietämätön kirjaimen todellisesta merkityksestä

Tiedätkö sinä, mitä esimerkiksi A-merkintä tarkoittaa lohifileessä?
Tiedätkö sinä, mitä esimerkiksi A-merkintä tarkoittaa lohifileessä? Shutterstock
Julkaistu 13.08.2019 10:41

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pro Kala ry muistuttaa suomalaisia kaupan kalatiskin kirjainmerkintöjen todellisesta merkityksestä.  

Tiedätkö sinä, mitä eri kirjaimet merkitsevät kaupan kalatiskillä, kun ostat fileenä lohta tai kirjolohta? 

– Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Joku voi virheellisesti luulla, että kyseessä olisi fileen laadusta tai kalan tuoreudesta kertova merkintä, mutta tästä ei ole kyse, Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan.

Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja todellisuudessa kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu. 

Fileiden leikkausasteiden ABC:

A-filee on vähiten käsitelty: siitä on poistettu ainoastaan selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu.

B-leikatusta fileestä on edellisten lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

C-leikatusta on poistettu enemmän rasvaa sekä pystyruoto 98–100-prosenttisesti, eli se on edellisistä poiketen mahdollisimman ruodoton filee.

D- ja E-leikatusta on poistettu edellä mainittujen lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasvat sekä pyrstöpala, ja jälkimmäisestä myös nahka.

Vaikuttaa myös hintaan

Pro Kala ry muistuttaa, että leikkausaste vaikuttaa fileen hintaan, sillä E-leikattu on luonnollisesti vaatinut enemmän työtä kuin A-leikkaus. E-leikatun fileen teossa on myös syntynyt enemmän hävikkiä.


Fileen ostaminen ruotoineen voi siis olla edullisempaa, mutta silloin osa fileen trimmauksesta jää kotikokin tehtäväksi.

– Esimerkiksi uunilohta varten sopii hyvin nahallinen filee, josta kaikkea rasvaa ei ole poistettu. Graavilohen siivuttamiseen nahka on välttämätön, joten älä hanki graavausta varten nahatonta filettä. Jos taas teet vaikkapa sushia tai haluat helposti leikata fileestä nahattomia paloja, on E-leikattu paras valinta. Oikeilla välineillä A-leikatun tai kokonaisena ostetun kirjolohen tai lohen käsittelee kotonakin haluamallaan tavalla millaiseksi vain.

Lähde: Pro Kala ry

***

9:00Ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattia

Lisää aiheesta:

Näin lohen voi korvata ruoanlaitossaKauppojen kalatiskeiltä voi paljastua nyt arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"Kaupoissa nyt myytävästä kalasta voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"Luulitko ostamasi lohifileen olevan "parasta A-luokkaa"? Moni on täysin tietämätön kalatiskiltä tutun kirjaimen todellisesta merkityksestäOletko huomannut hintaeron kaupan kalatiskillä? Usein edullisempi valinta ostoskoriin: "Syy on yksinkertainen"Tiedätkö, miten lohen kypsyyden saa testattua? "Haarukkatemppu" on usein tarpeen – kala-ammattilaisten paras ohje lohen grillaamiseen
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • 30.10.17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!