Löytyykö sinunkin jääkaapistasi juhannuksen tärkein elintarvike?

Suomi järvimaisema metsä
Shutterstock

Suomalaisen Työn Liiton teettämässä Sinivalkoinen jalanjälki -kyselyssä selvitettiin suomalaisin juhannusherkku.

Kyselyyn vastasi huhti-kesäkuun välisenä aikana yli 2000 suomalaista. Kysely toteutettiin sähköisenä paneelikyselynä. Ruokamieltymysten lisäksi kyselystä selvisi, että suomalaisten mielestä parasta juhannuksessa ovat kesä, loma ja juhla hyvässä seurassa. 

Juhannus näkyy ruokakaupoissa grillituotteiden ja tuoreiden vihannesten myynnin kasvuna. Makkaroiden ja lihojen lisäksi esimerkiksi kesäkurpitsa, maissi ja herkkusienet menevät kaupaksi. 

– Kesä on kotimaisuuden kulta-aikaa, kun kauppoihin saapuvat uudet perunat ja muut tuoreet kasvikset. Juhannuksen ja kesän vietossa korostuvat tutut perinteet. Suomalaisten kesään kuuluu grillaus, saunominen, luonnossa oleminen, mökkeily, uiminen ja kesätapahtumat, sanoo Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala.

Makkara on suomalaisin juhannusherkku

Enemmistö kyselyyn vastanneista piti makkaraa suomalaisimpana juhannusruokana ja juhannuksen tärkeimpänä elintarvikkeena. Toiselle ja kolmannelle sijalle ylsivät peruna ja olut. 

Juhannuksen tärkein elintarvike

1. Makkara – 35 prosenttia vastauksista

2. Perunat – 11 prosenttia vastauksista

3. Olut – 7 prosenttia vastauksista 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja