Loppuuko viini maailmasta? Tuotanto putoaa alimmilleen sitten vuoden 1961
Kansainvälisen viinintuotannon odotetaan putoavan tänä vuonna matalimmalle tasolle yli 50 vuoteen.
Huono sää on vaikuttanut merkittävästi maailman suurimpien viinintuottajamaiden satoon, ja tänä vuonna viiniä tuotetaan merkittävästi vähemmän verrattuna aiempiin vuosiin.
Kansainvälisen viinintuottajien järjestön OIV:n mukaan Italian odotetaan tuottavan viiniä tänä vuonna 23 prosenttia vähemmän, Ranskan 19 prosenttia vähemmän ja Espanjan 15 prosenttia vähemmän. Viinitarhoja ovat vaivanneet keväällä pakkaset sekä kesällä helleaallot.
Nyt on käsillä pienin sato sitten vuoden 1961. Kansainvälisesti viinintuotanto laskee tänä vuonna arvioiden mukaan kahdeksan prosenttia eli 246,7 miljoonaan hehtolitraan. Yksi hehtolitra on sata litraa, joka tarkoittaa 133 kappaletta tavallisen kokoisia viinipulloja.
Viini ei kuitenkaan ole loppumassa, sillä aikaisempina vuosina viiniä on tuotettu yli tarpeen. Viininkulutus väheni maailmassa vuoden 2008 finanssikriisin seurauksena.
Länsi-Euroopan epäonnesta huolimatta uudemmat viinintuottajamaat ovat pärjänneet tänä vuonna paremmin: Australian sadon odotetaan olevan tänä vuonna suurempi ja Argentinan tuotannon kasvavan jopa 25 prosenttia.
Myös neljänneksi suurimman viinintuottajan, Yhdysvaltojen, tulos huononee hieman Kaliforniassa riehuneiden maastopalojen takia. Arviosta puuttuu joidenkin maiden, kuten esimerkiksi Kiinan osuus.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti