Lomatärppi: Viinitupa Vuorenmaja, Mänttä

MTV Oy, All rights reserved

Iloiset yllätykset ovat kulinaarisenkin elämän suola. Siinä missä mänttäläinen museoravintola Gösta vastasi korkealle asetettuja odotuksia, löytyi kaupungista muitakin ylpeydenaiheita. Sitä ei heti osaisi etsiä Mäntän metsiköstä sveitsiläis-suomalaista alppimajaa vimosen päälle viinilistalla. Ja kun höysteeksi isketään mukaan sveitsiläistyyppinen menu, jossa flammkuchen, raclette ja fondue lyövät kättä, on metsäinen aarre löytynyt.

Viinitupa Vuorenmajaa isännöi suomalais-sveitsiläinen pariskunta Anu ja Markus Schuoler, jotka pitävät raflaa pystyssä nyt toista kesää. Itse rakennuksella on myös tarina kerrottavana. Lainaan raflan sivuilta:

”Arkkitehti W.G. Palmqvistin suunnittelema Vuorenmaja eli "huvimatkatupa Mäntänvuorelle hiihtäjiä varten" valmistui vuonna 1928 G.A. Serlachius Oy:n 60-vuotisjuhlia varten. Samaisella paikalla sijaitsi ennen Mäntänvuoren vanha, vuonna 1895 rakennettu, puinen näkötorni, joka kuitenkin purettiin huonon kuntonsa vuoksi jo vuonna 1916. Nykyinen Vuorenmaja rakennettiin näkötornin vanhoille sokkelikiville. Urheilukentältä ylös majalle johtava polku, Ratsupolku, rakennettiin vuonna 1932, ja sillä on harjoitellut ratsastusta mm. vuoden 1934 Miss Eurooppa Ester Toivonen, joka oli Serlachiuksen perheen kesävieraana useana vuonna.

Arkkitehti Palmqvist on suunnitellut myös Vuorenmajan kalusteet, jotka on sitten hänen piirustustensa pohjalta valmistettu Serlachius konserniin kuuluneella Kolho Oy:n uudella puusepäntehtaalla. Kalusteet ovat säilyneet hyvässä kunnossa ja ovat vielä nykyäänkin asiakaskäytössä majalla.” (Lue tarkempi historiikki täältä.)

Mutta mennään itse kokemukseen. Turhan lyhyeen sellaiseen. Tuli maistettua vain flammkuchenia, noita Keski-Euroopan vastineita pizzalle. Oma kokemukseni lajista on varsin hutera. Varsin maukasta antia olen nauttinut tamperelaisessa Wistub Alsacessa. Vuorenmajan versio (9,50 eur) on köykäisempi. Se on mukavan passeli lounaaksi ja loistava hiukopalaksi lasillisen kylkeen. Toimii parhaiten jaettuna, erilaisia makuja testaillen. Mutta mennään niihin lasillisiin. Vuorenmajan viinilista ja hinta/laatu pysäyttää. Tarjolla on 40 viiniä laseittain ja puolet niistä omaa maahantuontia.

Mitäs sanotte näistä? (12 cl/plo)

• Prüm Blue Riesling 6,90/42,-

• Pinot Noir Primus 2011 9,40/58,-

• Misciano Chianti 2005 8,50/52,-

Pullottain:

• Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2011, 45,-

• Barolo Vigna Cucco DOCG 2001, 79,-

• Barbaresco Rio Sordo DOCG 1999, 75,-

Huh, pistää aikas monen ”kaupunkilaisen” viiniraflan polvilleen. Ja kun miettii, että samassa pytingissä voisi nautiskella syssymmällä hyvällä porukalla raclettea ja fondueta alppimajahengessä…

Iso suositus kesä- yms. reissun varrelle tai omaksi reissukohteekseen.

EDIT 17.7. :Vuorenmaja kertoi tästä Facebookissa: "On hienoa huomata, että tekemistämme arvostetaan ja saamme asiakkaat positiivisesti yllättyneiksi!

Janin blogissaan luettelemat viinit sattuvat kaikki olemaan yhteistyökumppanimme Jyväskyläläisen Vesilinnan maahantuontia ja varmasti mainitsemisen arvoiset. Toistaiseksi tuomme itse Vuorenmajalle nautittavaksi vain saksalaisia viinejä 4 pientilalta, joiden ei kyllä tarvitse lainkaan häpeillä näiden rinnalla; nimet vaan ovat vielä Suomessa tuntemattomia. Tavoitteenamme on jatkossakin tarjota asiakkaille helppo ja edullinen tie viinien maailmaan ilman pönötystä tai hifistelyä. Kellarin aarteiden pullohinnoittelussa seuraamme ravintola Groteskin viitoittamaa tietä ja käytämme kiinteää katehinnoittelua. Näin näidenkään herkkujen hinta ei kipua pilviin.

Tervetuloa siis jatkossakin maistelemaan ja nauttimaan eurooppalaisesta tunnelmasta Mäntänvuoressa!"

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.