Lomatärppi: Tyrvään Pappila, Sastamala

Pirkanmaalta löytyy monenlaisia ravintoloita, joihin kesä tarjoaa loistavan ajankohdan tehdä pieni road trip. Yksi uutukaisista ja upeimmista on Sastamalan Tyrväällä sijaitseva Tyrvään Pappila.

Syksyllä 2017 valtaisan remontin läpikäynyt historiallinen pappila avattiin ravintola- ja juhlatilana. Jälki on huikeaa ja pappila on varmasti koko historiansa parhaassa terässä, vaikka juuri historiaa kaikessa tekemisessä kunnioitettiinkin. Omistajapariskunta Kirsi-Marja ja Jarmo Nieminen ovat tehneet valtaisan kulttuuriteon. Talon huonekaluista ja esineistä tuntuu löytyvän jokaisesta kuulemisen arvoinen tarina.

Tasokkuus ja silmänruoka ei lopu sisustukseen. Koko tontti on laitettu palvelemaan vierailijoita. Puutarha ottaa ensimmäisenä kasvun vuonna vielä kauniita ensiaskeliaan, mutta sen keskelle rakennettu amfiteatteri vetelee monimuotoista ohjelmistoa täysillä läpi kesän.

Pappilan ruokatarjonnasta vastaa Gastropub Tuulensuussa vuosia kokkaillut Johannes Nykänen (alla kuvassa). Kesäterassia pyörittävät Chef Santeri Vuosara ja Ida Ritari. Minulla ei ole kokemusta vanhan Vammalan alueen ruokatarjonnasta, mutta ihmettelen, jos jossain on keittiö paremmissa käsissä. Isketään väitteelle vielä takuudeksi huippukokkiässä, Arto Rastas, joka on mukana Pappilan ruokien suunnittelussa ja järjestää paikassa kokkikursseja. Kantsii myös huomioida sunnuntain suosittu brunssi.

Viime sunnuntaina nautin kuitenkin terassilistalta kalalautasen sekä hauki-Wallenbergin. Erinomaisia molemmat. Ennen ruokaa käväisy rakennuksen vierellä sijaitsevaan pappilan vanhaan kivinavettaan, jossa on esillä 5.8.18 asti Osmo Rauhalan Before and After -taidenäyttely. Lähettyvillä on myös useita upeita kirkkoja, jotka kävimme ihastelemassa. Herra Hakkaraisen talo jäi tällä kertaa väliin.


Tyrvään Pappila on upea retkikohde hiukan kauempaakin. Tampereen keskustasta matkaa kertyy 55 km, Porista 71 km. Ensimmäisellä kerralla menimme Tampereelta junalla, mutta kannattaa huomioida, että viimeinen juna Tampereelle kulkee jo klo 19. Pappilalla on myös suuri venelaituri.

Tyrvään Pappila
Asemakatu 4, Sastamala

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja