Liian voimakasta kahvia? Helppo vinkki pelastaa juomasi

kahvi, kahvipavut
Kunnon kahvipapuja käyttämällä voit nauttia laadukkaasta kahvista. Shutterstock

Voiko kotona nauttia yhtä laadukkaasta kahvista kuin kahvilassa?

Espoon ensimmäinen Starbucks avattiin perjantaina 25.9. Kauppakeskus Sellon K-Citymarketiin. Millainen kahvi maistuu suomalaisille, kahvilapäällikkö Tanja Tissari?

– Se jakautuu varmaan aika lailla ikähaarukan mukaan. Nuoriso ehkä ottaa frappuccinoja, jääsekoitusjuomia, mihin tulee erilaisia kastikkeita – suklaata, mansikkaa tai karamellia. Vähän vanhempi väestö sitten puolestaan ottaa ehkä lattea tai cappuccinoa. Ja meiltähän saa ihan suodatinkahviakin ja, kun se tulee ihmisten tietoon, niin sitäkin menee taatusti, uumoilee Tissari.

Luo kotiin kahvilan tuntua

Onnistuuko kahvilaelämys kotona? Kuinka kahvia voi tuunata itse?

– Hyvän kahvin saa, kun ostaa itse papuja ja jauhattaa ne, jos kotona ei siihen ole mahdollisuutta. Jauhetut pavut säilyvät hyvänä vuorokauden. Jo siitä saa ihan uuden elämyksen perinteiseen suodatinkahviin verrattuna. Kahvielämys menee ihan eri ulottuvuudelle, ja sitä huomaa senkin, että pavuissa on oikeasti eroja.

Kuumaa vai kylmää kahvia? Silläkin on Tissarin mukaan iso vaikutus, laittaako kahviin jäitä.

– Jos omasta mielestä joku kahvi on liian voimakkaan makuinen, niin jäitä laittamalla sen maku muuttuu kokonaan. Sen ei tarvitse olla sen ihmeellisempi juttu. Joku kahvi taas voi maistua paremmalta, kun siihen lisää ihan vähän kermaa, Edinburghista Starbucks-oppinsa saanut Tissari sanoo.

Arjan Oudejans, Starbucks EMEAn Branded Solutionsin johtaja, huomauttaa kuitenkin, että kahvikulttuuri on siirtynyt kodeista kahviloihin.

– Ihmiset ovat tottuneempia juomaan kahvia kodin ulkopuolella, ja odottavat juomiltaan laatua. He haluavat vastinetta rahoilleen.

Ainakin suomalaiset ovat tunnettuja kahvinjuojia. Löytyykö kahvijuomaa, joka ei suomalaisille maistuisi?

– Flat White on australiasta tullut kahvi. Sen idea on simppeli: Siihen tulee espressokahvia pohjalle ja päälle erikoistekniikalla vaahdotettu maito. Uskon, ettei se kahvi ole oikein tiedossa edes pohjoismaissa. Ja se on meidän tehtävämme opastaa suomalaisia siitä, ja sitä mukaa sekin varmasti alkaa yleistymään. Mutta muuten suomalaiset juovat niin paljon kahvia, että näkisin, ettei ainakaan meidän valikoimistamme löydy niin ihmeellisiä tai erikoisia kahveja, että suomalaiset kokisivat ne liian vieraiksi, Tissari epäilee.

Aina ei tarvitse juoda samanlaista kahvia, vaan lempikahvi voi vaihtua sesongeittain.

– Meillä kesän raikkaat, kevyemmät kuplivaiset juomat ovat vaihtuneet mausteisempiin. Kurpitsamaustelatte on nyt syksyn kovin juttu meillä Starbucksissa. Siihen ei Suomessa ole totuttu ja maku voi yllättää, mutta se on kokeilemisen arvoinen juoma. Se vaihtuu tosin pian joulusesonkijuomiin. Maailmalla se on niin suosittu, että se loppuu aina kesken, Tissari sanoo. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.