Lihapullat osa 6 - japanilaiset broileripyörykät ja teriyaki-kastike

MTV Oy, All rights reserved

Lihapullasarja on pyörinyt tähän asti Välimeren ympärillä. Nyt vaihdetaan parin osan verran maanosaa ja matkataan aasialaisten makujen pariin. Viimeksi mustamakkarakirjastaan suosiota niittänyt Chef Santeri jakoi ystävällisesti minulle oheisen tsukune-pyörykkäreseptin. Mies vetää Tampereella myös (maku)maailman ympäri pyörähtävää lihapullakurssia.

Lihapullasarjan muut osat:

Olen tehnyt aiemminkin teriyaki-kastiketta, mutta en muistanut, kuinka helpolla niin loistavan soosin voikin valmistaa. Täytyy ottaa tiukemmin varastoon etenkin grillikauden alkaessa.

Mirin-riisiviiniä löytyy nykyisin jo isommista marketeista ja etnisistä ruokakaupoista. Saat pikkupullon kulumaan helposti loppuun, kun kokkailet enemmän japanilaista ruokaa. Se kuuluu olennaisena osana saarivaltion makumaailmaan.

Jäin kokkailun jälkeen pohtimaan, että voisin pitää pullien rakenteesta enemmän, mikäli se ei olisi vedetty tehosekoittimessa niin tasaiseksi. Voisin kokeilla myös ilman tärkkelystä. Oikein mainiota oli toki näinkin. Nautin pyörykät riisinuudelisalaatin kera.

Tsukune - japanilaiset broileripyörykät teriyaki-kastikkeessa

Pyörykkätaikina

450 g broilerin jauhelihaa

1 iso porkkana raasteena

1/2 rkl raastettua inkivääriä

1 tl suolaa

2 kanankunan keltuaista

1 rkl maissi- tai perunatärkkelystä

rypsiöljyä paistamiseen

Teriyaki-kastike

1/2 dl soijakastiketta

1/2 dl mirin-kastiketta

1/2 dl vettä

3 rkl ruskeaa sokeria

Laita pyörykkätaikinan ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Lämmitä pannu ja kaada siihen pohjan täydeltä rypsiöljyä. Muotoile kahdella ruokalusikalla taikinasta pyöryköitä ja laita paistumaan pannulle. Paista kohtalaisella lämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Kiehauta vispilällä sekoittaen teriyaki-kastikkeen ainekset kattilassa sekaisin. Kaada kastike pannulle pyöryköiden sekaan ja keittele viitisen minuuttia. Glaseeraa samalla pyöryköitä valelemalla niitä kastikkeella.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat