Light-juomat voivat lisätä makeanhimoa – tässäkö syy?

limu
Colourbox

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin sitä, miksi light-limujen nauttiminen voi lisätä makeannälkää.

Viime vuosikymmeninä keinotekoisesti makeutettujen juomien suosio on noussut hurjasti, mutta samalla ylipaino on noussut yhä suuremmaksi ongelmaksi. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin syitä tämän ilmiön taustalla.

Light-juomat "huijaavat" elimistöä

Teksasin kristillisessä yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että sokerittomat juomat vaikuttavat elimistön luontaisiin psykologisiin prosesseihin siten, että ajan saatossa keinotekoisesti makeutettujen juomien nauttiminen voi lisätä päivittäin syödyn ruoan määrää.

Tutkimuksessa selvisi, että keinotekoisesti makeutetut juomat vaikuttavat makeaa ruokaa kohtaan syntyviin reaktioihin eri tavoin kuin makeuttamattomat tai sokerilla makeutetut juomat. Keinotekoisesti makeutetut tuotteet voivat saada aikaan himoja sokerisia herkkuja kohtaan ja siten madaltaa kynnystä syödä sokerisia tuotteita myöhemmin.

Kun juodaan keinotekoisesti makeutettuja juomia, keho luulee, että luvassa on paljon energiaa sisältävä välipala. Kun keho ei kuitenkaan saa energiaa, kasvaa kiusaus herkutella paljon energiaa sisältäviä ruokia.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.