Lentokoneessa olo on usein hieman tukkoinen, ja tämä johtuu paineesta sekä lentokoneen kuivasta ilmasta. Tiesitkö, että tietyt ruoka-aineet maistuvat tässä tilassa erityisen hyvältä?
LSG Sky Chefs valmistaa ruokia lukuisille lentoyhtiöille. Yrityksen tuotekehitysjohtaja Juha Stenholm kertoo ottavansa työssään jatkuvasti huomioon sen, että lentäminen vaikuttaa merkittävästi makuaistiin.
– Makuaisti turtuu siellä ylhäällä paineistuksen ja kuivan ilman vuoksi. Olo on vähän sellainen kuin olisi flunssa koko ajan, Stenholm kuvailee.
Lentämisen vaikutukset makuaistiin voivat olla hämmästyttävän voimakkaat. Tätä ei välttämättä huomaa, sillä harva maistaa lennolla samaa ruokaa, jota olisi vastikään syönyt myös maan kamaralla.
– Makuaisti on turtunut sen verran, että se heikkenee vähintään noin 10–20 prosenttia, Stenholm toteaa.
Suolaa ei voi lisätä ruokiin mielin määrin
Olisi helppo ajatella, että lisäämällä makuaistin turtumisen vuoksi lentokoneessa tarjoiltaviin ruokiin 10–20 prosenttia lisää epäterveellisenä pidettyä suolaa, ongelma olisi ratkaistu. Stenholm kuitenkin kyseenalaistaa tämän toimintaperiaatteen.
– Täytyy kuitenkin myös miettiä sitä, että suolan vaikutukset terveyteen ovat yläilmoissa samanlaiset, Stenholm muistuttaa.
– Kaikkien mausteiden täytyy olla sopusoinnussa kaiken muun kanssa. Mieluummin maustetaan jollain muulla kuin suolalla, Stenholm kertoo periaatteistaan.
Vaikka lentämisen tiedetään vaikuttavan makuaistiin, ei ruokaan lisätä roppakaupalla muitakaan mausteita.
