Lentämisellä yllättävä vaikutus makuaistiin: Tällainen ruoka "toimii ihan älyttömän hyvin"

Lentokoneruoka
MTV

Lentokoneessa olo on usein hieman tukkoinen, ja tämä johtuu paineesta sekä lentokoneen kuivasta ilmasta. Tiesitkö, että tietyt ruoka-aineet maistuvat tässä tilassa erityisen hyvältä?

LSG Sky Chefs valmistaa ruokia lukuisille lentoyhtiöille. Yrityksen tuotekehitysjohtaja Juha Stenholm kertoo ottavansa työssään jatkuvasti huomioon sen, että lentäminen vaikuttaa merkittävästi makuaistiin.

– Makuaisti turtuu siellä ylhäällä paineistuksen ja kuivan ilman vuoksi. Olo on vähän sellainen kuin olisi flunssa koko ajan, Stenholm kuvailee.

Lentämisen vaikutukset makuaistiin voivat olla hämmästyttävän voimakkaat. Tätä ei välttämättä huomaa, sillä harva maistaa lennolla samaa ruokaa, jota olisi vastikään syönyt myös maan kamaralla.

– Makuaisti on turtunut sen verran, että se heikkenee vähintään noin 10–20 prosenttia, Stenholm toteaa.

Suolaa ei voi lisätä ruokiin mielin määrin

Olisi helppo ajatella, että lisäämällä makuaistin turtumisen vuoksi lentokoneessa tarjoiltaviin ruokiin 10–20 prosenttia lisää epäterveellisenä pidettyä suolaa, ongelma olisi ratkaistu. Stenholm kuitenkin kyseenalaistaa tämän toimintaperiaatteen.

– Täytyy kuitenkin myös miettiä sitä, että suolan vaikutukset terveyteen ovat yläilmoissa samanlaiset, Stenholm muistuttaa.

– Kaikkien mausteiden täytyy olla sopusoinnussa kaiken muun kanssa. Mieluummin maustetaan jollain muulla kuin suolalla, Stenholm kertoo periaatteistaan.

Vaikka lentämisen tiedetään vaikuttavan makuaistiin, ei ruokaan lisätä roppakaupalla muitakaan mausteita.

– Sellaiset raaka-aineet ovat hyviä, joissa on luontaisesti tosi paljon makua. Sellaiset hennot maut häviävät, samoin kuin väritkin, Stenholm toteaa.

Intialaista ruokaa, soijaa, tomaatteja ja sieniä

Yläilmoissa viides perusmaku, umami, hivelee makuhermoja erityisen paljon. Tästä syystä umamipitoiset ruoat maistuvat lentokoneessa monen mielestä hämmästyttävän hyviltä. Finnairin palvelukonsepteista vastaava johtaja Maarit Keränen kertoo, että hänen makuunsa erityisen hyvältä lentokoneessa maistuu intialainen, mausteinen ruoka.

– Intialainen ruoka toimii lennoilla ihan älyttömän hyvin. Se johtuu siitä, että siinä on usein kastiketta ja todella paljon mausteita, jotka antavat ruokaan tosi paljon syvyyttä, Keränen toteaa.

Myös LSG Sky Chefsin tuotekehitysjohtaja kertoi omat vinkkinsä siihen, millaiset ruoat maistuvat lentokoneessa tavallista paremmilta.

– Soijaa kannattaa käyttää, tomaatit ja sienet ovat hyviä – ja oikeastaan kaikki, missä on luonnollista umamia, Stenholm listaa.

Katso videolta, kuinka lämpimät ruoat valmistetaan lentokoneeseen!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja