Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lentämisellä yllättävä vaikutus makuaistiin: Tällainen ruoka "toimii ihan älyttömän hyvin"

MTV
Julkaistu 09.05.2015 18:03

MTV LIFESTYLE

Lentokoneessa olo on usein hieman tukkoinen, ja tämä johtuu paineesta sekä lentokoneen kuivasta ilmasta. Tiesitkö, että tietyt ruoka-aineet maistuvat tässä tilassa erityisen hyvältä?

LSG Sky Chefs valmistaa ruokia lukuisille lentoyhtiöille. Yrityksen tuotekehitysjohtaja Juha Stenholm kertoo ottavansa työssään jatkuvasti huomioon sen, että lentäminen vaikuttaa merkittävästi makuaistiin.

– Makuaisti turtuu siellä ylhäällä paineistuksen ja kuivan ilman vuoksi. Olo on vähän sellainen kuin olisi flunssa koko ajan, Stenholm kuvailee.

Lentämisen vaikutukset makuaistiin voivat olla hämmästyttävän voimakkaat. Tätä ei välttämättä huomaa, sillä harva maistaa lennolla samaa ruokaa, jota olisi vastikään syönyt myös maan kamaralla.

– Makuaisti on turtunut sen verran, että se heikkenee vähintään noin 10–20 prosenttia, Stenholm toteaa.

Suolaa ei voi lisätä ruokiin mielin määrin

Olisi helppo ajatella, että lisäämällä makuaistin turtumisen vuoksi lentokoneessa tarjoiltaviin ruokiin 10–20 prosenttia lisää epäterveellisenä pidettyä suolaa, ongelma olisi ratkaistu. Stenholm kuitenkin kyseenalaistaa tämän toimintaperiaatteen.

– Täytyy kuitenkin myös miettiä sitä, että suolan vaikutukset terveyteen ovat yläilmoissa samanlaiset, Stenholm muistuttaa.

– Kaikkien mausteiden täytyy olla sopusoinnussa kaiken muun kanssa. Mieluummin maustetaan jollain muulla kuin suolalla, Stenholm kertoo periaatteistaan.

Vaikka lentämisen tiedetään vaikuttavan makuaistiin, ei ruokaan lisätä roppakaupalla muitakaan mausteita.

– Sellaiset raaka-aineet ovat hyviä, joissa on luontaisesti tosi paljon makua. Sellaiset hennot maut häviävät, samoin kuin väritkin, Stenholm toteaa.

Intialaista ruokaa, soijaa, tomaatteja ja sieniä

Yläilmoissa viides perusmaku, umami, hivelee makuhermoja erityisen paljon. Tästä syystä umamipitoiset ruoat maistuvat lentokoneessa monen mielestä hämmästyttävän hyviltä. Finnairin palvelukonsepteista vastaava johtaja Maarit Keränen kertoo, että hänen makuunsa erityisen hyvältä lentokoneessa maistuu intialainen, mausteinen ruoka.

– Intialainen ruoka toimii lennoilla ihan älyttömän hyvin. Se johtuu siitä, että siinä on usein kastiketta ja todella paljon mausteita, jotka antavat ruokaan tosi paljon syvyyttä, Keränen toteaa.

Myös LSG Sky Chefsin tuotekehitysjohtaja kertoi omat vinkkinsä siihen, millaiset ruoat maistuvat lentokoneessa tavallista paremmilta.

– Soijaa kannattaa käyttää, tomaatit ja sienet ovat hyviä – ja oikeastaan kaikki, missä on luonnollista umamia, Stenholm listaa.

Katso videolta, kuinka lämpimät ruoat valmistetaan lentokoneeseen!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Prosessoitu ruoka ja lisäaineet pilaavat terveyden – vai pilaavatko? Yleiset ruokamyytit syynissäMiksi sipsipussit rapisevat niin paljon? Suomalaisprofessori paljasti yllättävän syynTiedätkö, miksi sipsipussit rapisevat niin kovasti? Suomalaisprofessori paljasti yllättävän syynMoni luottaa aisteihinsa arvioidessaan ruoan syömäkelpoisuutta – "nuuhkaisutesti" ei pysty paljastamaan ruoan turvallisuuttaOstatko mausteseoksia kaupasta? Kannattaisi tarkistaa yksi seikka: "Oleellisin asia, mikäli haluaa välttyä ikäviltä yllätyksiltä"Puhtaus ja paikalliset erikoisuudet kiinnostavat – laivan buffet on turisteille eksoottinen ruokakeidas
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:36
    Ruoka

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • 09:44
    Juomat

    Energiajuomia myydään pikkulapsillekin – Normalin maajohtaja: "Suositus ei ole myyntikielto"

  • Eilen17:01
    Terveys ja hyvinvointi

    Yleinen makeutusaine saattaa lisätä aivohalvausriskiä

  • Eilen10:58
    Ruoka

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • Eilen07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta