Mainos

Lempijäätelömakusi tulevaisuus uhattuna? Suosikkimauste maksaa jo enemmän kuin hopea

Ympäristötuhot ovat nostaneet vaniljan maailman toiseksi kalleimmaksi mausteeksi. Vaniljan hinnan nousun arvellaan vaikuttavan tiettyjen tuotteiden, kuten jäätelöiden valmistukseen.

Video: Nämä jäätelöt valmistuvat kätevästi jogurtista. 

Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:N mukaan vanilja maksaa nykyisin enemmän kuin hopea, noin 500 euroa kilolta. Hinnan nousu on tehnyt vaniljasta maailman toiseksi kalleimman mausteen heti sahramin jälkeen.  

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun suosittujen raaka-aineiden uutisoidaan harvinaistuvan tai kallistuvan tulevaisuudessa. Muun muassa kahvin saatavuuteen ennustetaan tulevaisuudessa huimia muutoksia. 

Vahingot viljemillä pitävät hinnat korkealla

Ilmastonmuutos ei kuitenkaan ole syynä vaniljan hinnan nousuun, vaan kallistuminen juontaa juurensa Madagascariin, jossa viljellään 75 prosenttia kaikesta maailman vaniljasta.

Viime maaliskuussa saarelle iski tuhoisa sykloni, joka vahingoitti viljelmiä merkittävästi. Vahingoista ja suuresta kysynnästä johtuen hinta on kivunnut huomattavasti, eikä helpotusta ole luvassa ainakaan ihan lähitulevaisuudessa. 

Vanilja hinta on kohonnut tuhon myötä niin paljon, että esimerkiksi Britanniassa pienet jäätelönvalmistajista kertovat joutuneensa luopumaan vaniljajäätelön valmistuksesta. 

Saattaa siis olla, että tulevaisuudessa jäätelöä tullaan valmistamaan yhä enemmän synteettisesti valmistetusta vaniljasta. Voi myös olla, että jäätelövalmistajat alkavat pian tuoda markkinoille yhä uusia makuja, joissa vaniljaa ei ole käytetty. 

Lähteet: BBC, TheTakeout

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja