Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Leivän syönnin salaisuus: Tämä leipä ei aiheuta turvotusta tai vatsaoireita

Hapanleivät ovat tuttuja tuotteita esimerkiksi leipomoissa. Kuvituskuva.
Hapanleivät ovat tuttuja tuotteita esimerkiksi leipomoissa. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 17.09.2017 21:05

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Paahdettuna, voilla, juustolla, kinkulla, uunissa tai miten ikinä kukin tykkääkin, leipä on ollut osa ihmisten ruokavaliota jo vuosituhannen ajan. Gluteenin välttelyn yleistyttyä halutaan myös leivän arvostus palauttaa, sillä useimmat voivat leipää kuitenkin syödä.

Monet erilaiset tällä vuosikymmenellä yleistyneet ruokatrendit karttavat viljatuotteita ja gluteenia, joka näkyy muun muassa gluteenittomien tuotteiden kysynnän kasvuna ja valikoimien laajentumisena.

Vaikka tutkimusten mukaan tarpeeton gluteenin välttely voi joskus aiheuttaa tärkeiden ravintoaineiden, kuten raudan, kalsiumin ja kuitujen puutosta, on viljaa pidetty joissakin ruokavalioissa pahana. Asenteita leipää kohtaan ollaankin maailmalla haluttu muuttaa.

Modernist Bread -kirjan yksi kirjoittajista, kokki Francisco Migoya kertoo, että gluteeni aiheuttaa harvoin haittaa ihmisille, jotka ovat lopettaneet viljojen syönnin pelkän oman olettamuksen perusteella, että kyseessä olisi gluteeni-intoleranssi. Kuitenkin keliakia on miehen mukaan vakava sairaus, ja jos sen on lääkäri diagnosoinut, ei kannata gluteenia sisältäviä tuotteita missään nimessä syödä.

– Muut ihmiset eivät välttämättä leivän syömisen jälkeen tunne oloaan niin hyväksi, mutta se voi johtua monista muista syistä, ei todennäköisesti gluteenista.

Hapanleipä parempi vatsalle

Migoya kertoo, että jauhoilla on erilaisia proteiineja. Kaksi niistä, gliadiini ja gluteniini sitoutuvat ja muodostavat gluteeniketjuja, kun jauhot yhdistää veteen. Tästä syntyy Migoyan mukaan leipätakinan rakenne.

Ihmiset, jotka ovat leivälle herkkiä, voivat usein paremmin sietää hapanleipää. Se johtuu kokin mukaan jauhojen hapattoitumisprosessista ja siitä, että taikinan käyminen tapahtuu pidemmän aikaa.

– Kyse on siitä, miten kehosi hajottaa leivän. Valkoisen leivän, jossa käytetään kaupallista hiivaa, käymisprosessi on nopea, joten keholla kestää kauemmin sulattaa se, Migoya selittää.

Hän kehottaakin lukemaan kaupassa leivän pakkausselosteen aina sitä ostaessa. Hapanleivän tunnistaa yleensä siitä, että se on tehty juuresta eikä siinä ole välttämättä käytetty hiivaa.

Migoya ei parjaa kuitenkaan mitään erilaisista leivistä ja uskoo, että myös vaalealla leivällä on aikansa ja paikkansa.

– Uskon, että ihmiset ovat alkaneet arvostaa leipää enemmän kuin viisi vuotta sitten. Luulen, että ihmiset alkavat ymmärtää, ettei gluteeni ole vihollinen, ja he ikävöivät hyvää ja hyvin tehtyä leipää.

Hänen mukaansa ihmiset ovat nähneet leivän usein halpana ja kertakäyttöisenä tavarana. Kokki toivookin, että hyvin tehtyä leipää alettaisiin arvostaa samaan tapaan kuin käsityöläiskahveja ja suklaita.

Lähde: Independent

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Tiesitkö tätä leivästä? Terveysvaikutukset tulevat monelle yllätyksenä: "Muodissa ollut hiilihydraattien vähentäminen unohti sen"Saako leipää syödä, jos haluaa laihtua? Suomalaisasiantuntija varoittaa yleisestä vaalean leivän harhaluulosta: "Vaikutus on päinvastainen"Terveellisempi ja ravintorikkaampi vaihtoehto – tämä leipä sopii myös herkkävatsaisilleUusi leipätrendi valtaamassa Suomen: "Maku on ihan erilainen kuin teollisessa leivässä"Sirpa sairastaa keliakiaa: En osannut yhdistää vatsavaivoja viljatuotteisiinKannattaako leipää syödä? Lääkäri paljastaa vehnän ja gluteenin todelliset vaikutukset
LeipäGluteenitonMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi