Leikkaatko kakun kolmionmuotoisiin paloihin? Ei kannattaisi – tiede osoittaa paremman tavan

Jos olet leikannut kakun aina kolmion muotoisiin paloihin, olet tehnyt sen – yllätys, yllätys – väärin. Nainen osoittaa TikTok-videolla paremman tavan, jonka avulla paloista tulee aina samankokoisia. 

Videolla brittiläinen kirjailija Alex Bellos osoittaa, miten kakku leikataan oikein tieteen näkökulmasta.

Southern_living -nimiselle TikTok-tilille julkaistulla videolla nainen näyttää, miten kakku leikataan helposti yhtä suuriin paloihin. Videota on katsottu 3,7 miljoonaa kertaa, ja se on kerännyt yli 545 000 tykkäystä. Videosta uutisoi news.com.au.

– Olet leikannut kakkua väärin koko elämäsi, nainen aloittaa.

Hän kehottaa leikkaamaan kakun ensin puoliksi, ja sen jälkeen jakamaan puolikkaat neljään yhtä suureen osaan. Kun osiot leikataan vielä puoliksi, kakusta tulee kahdeksan yhtä suurta palaa per puoli. Jos kakun leikkaa kolmion muotoisiin paloihin, jokaisen palan koko vaihtelee.

– Hääsuunnittelijat käyttävät tätä kikkaa saadakseen kakuista kaiken irti. Matemaatikot ovat todistaneet, että tämä on oikea tapa leikata kakkua, nainen väittää.

Jos video ei näy, katso se täällä.

Video herätti eripuraa

Osa kommentoijista oli positiivisesti yllättyneitä naisen näyttämästä kikasta. Kaikki eivät kuitenkaan olleet yhtä innoissaan, ja jotkut väittivät naisen tapaa matemaattisesti vääräksi.

– Kakun kuorrutus on ongelma. Tällä tavalla kaikkiin paloihin ei tule sitä yhtä paljon, yksi kommentoija mietiskelee.

– Olen matemaatikko, ja tällä tavalla et saa tasavertaisia paloja. Voisin leikata kakun eri tavalla ja maksimoida palojen määrän, väittää toinen.

Vastaava video herättänyt kohua aiemminkin

Brittiläinen kirjailija Alex Bellos, joka kirjoittaa kirjoja matematiikasta, julkaisi vuonna 2014 YouTubessa Numberphile-tilille videon tieteellisesti oikeasta tavasta leikata kakkua. Bellosin esittelemä tapa on peräisin tiedemies Sir Francis Galtonilta, joka julkaisi aiheesta mielipidekirjoituksen Nature-lehdessä vuonna 1906.

Bellos leikkaa kakun videolla ensin puoliksi, minkä jälkeen hän tekee identtisen leikkauksen noin kahden ja puolen sentin päähän edellisestä kohdasta. Hän nostaa keskelle syntyneen palan pois. Tämän jälkeen kakun saa työnnettyä yhteen, jolloin jääkaappiin menevät jämät eivät kuivu. Kakun ympärille voi laittaa kuminauhan, jotta se pysyy paremmin kasassa.

Jos kakkua haluaa lisää, sitä tulee leikata samalla periaatteella. Jos kakkua haluaa leikata nopeasti suurelle porukalle, TikTok-käyttäjän demonstroima tapa on todennäköisesti Bellosin esittelemää tapaa kätevämpi.

Bellosin video on kerännyt vuosien saatossa yli 16,4 miljoonaa näyttökertaa. Voit katsoa Youtube-videon artikkelin alusta.

Oli miten oli – jos leikkaat kakkua kolmion muotoisiin paloihin, teet sen tieteen näkökulmasta väärin. Palat tulisi leikata suorakolmion muotoisiksi, kuten videot osoittavat.

***

Raparperi-pavlova – kuka voisi vastustaa Katin ihanan makeaa kesäkakkua? 1:20

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat