Legendaarisen Kelkka-drinkin keksijä hämmentyi suosiosta: "Sen piti olla vain hauska vitsi"

kelkka
Vodkaa, Passoa-likööriä ja appelsiinimehua. sisältävä Kelkka on nimetty keksijänsä mukaan. Shutterstock

Monet tuntevat Kelkka-drinkin, mutta harva tuntee sen alkuperää. Nyt juoman kehittelijä kertoo, kuinka tämä kuuluisa drinkki sai oikein alkunsa.  

Appelsiinimehua, Passoaa ja vodkaa sisältävä Kelkka-drinkki kuuluu monen baarissa kävijän vakiotilauksiin. Juoman alkuperästä liikkuu paljon legendoja, mutta juoman juuret löytyvät kuitenkin helsinkiläisestä baarista.

Inspiraatio ulkomaan reissulta

Juoman kehittelijä, helsinkiläinen Karri Kelkka kertoo tämän melkein legendaksi muodostuneen juoman syntyneen täysin vahingossa. Baarimestarina työskennellyt Kelkka kehitti juoman ystäväporukan toiveesta vuonna 1997.

 – Poikien kanssa joimme passionhedelmälimonadilla väritettyä vodkaa Portugalin reissulla. Reissun jälkeen pojat tulivat baariin ja halusivat samaa juomaa, Kelkka kertoo.

Juoman syntyä vauhditti juuri silloin markkinoille tullut Passoa-likööri.

– Siitä sitten vahingossa sekoiteltiin yksinkertainen juoma.

"En olisi antanut juomalle omaa nimeäni"

Juoman nimi ei ollut itsestäänselvyys, vaan Kelkka ystävineen kutsui juomaa aluksi nimellä Dream of Töölö silloisen asuinpaikan mukaan.

Vaikka juoma tunnetaankin nykyisin kehittelijänsä mukaan, hän ei itse ota kunniaa nimen luomisesta. Sen sijaan nimen juomalle antoi Kelkan silloisen työpaikan, Heartbreakers-baarin vuoropäällikkö.

– Itse en olisi juomalle omaa nimeäni tietenkään antanut. En tiedä mistä nimi lähti leviämään, sen piti olla vain hauska vitsi, Kelkka kommentoi.

Kelkka kertoo drinkin aiheuttaneen hänen uransa aikana hauskoja tapahtumia.

– Oli hauskaa, kun itse tein hommia ja ihmiset tuli baarissa selittämään omia tarinoitaan juoman alkuperästä ja keksijästä.

Hän uskoo, että hyvin harva juoman tilaajista tuntee sen alkuperää. Osa baarihenkilökunnasta on voinut kuulla tarinan.

Vuoden paras drinkki 1999

Drinkki nousi nopeasti ihmisten tietoisuuteen, ja pian kaikki tilasivat Kelkkaa. Juoman kehittelijä itse ei uskonut juoman suosioon, eikä vieläkään ymmärrä miten juoma lähti leviämään niin laajalle.

– Itse join sitä koska se oli hyvää. Vuonna -99 City-lehdestä soitettiin ja kerrottiin, että drinkki oli valittu vuoden parhaaksi. Näköjään sitä joi joku muukin kuin minä.

Kelkka-drinkki jäi kuitenkin miehen ainoaksi itse kehitellyksi drinkiksi, vaikka hän työskentelikin drinkkibaareissa.

– Olin kiinnostunut drinkeistä, mutta tämä oli yksittäinen vahinko joka jäi vain jotenkin elämään, kertoo jo nykyään baari-alan jättänyt Karri Kelkka. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja