Lastenruoat syynissä Suomessa: "Tutkittujen ominaisuuksien perusteella turvallisia"

Evira selvitti vastikään valmistuneessa hankkeessa sitä, ovatko suomalaiset lastenruoat turvallisia lisäaineiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden suhteen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimukssa suomalaisissa lastenruoissa käytettiin viime vuonna vain sallittuja lisäaineita. Myös ruokiin lisätyt vitamiinit ja kivennäisaineet vastasivat pääosin pakkausmerkintöjä.

– Suomen markkinoilla olevat teolliset lastenruoat ovat nyt tutkittujen ominaisuuksien perusteella turvallisia. Se osoittaa, että lastenruokien valmistajat hallitsevat toiminnassaan hyvin kemialliseen turvallisuuteen liittyvät vaarat, arvioi ylitarkastaja Marika Jestoi Evirasta.

43 tuotetta syynissä

Eviran ja kuuden kunnallisen elintarvikevalvontaviranomaisen yhteisessä hankkeessa määritettiin 43 lastenruokanäytteestä kemiallisin analyysein vierasaineiden eli kasvinsuojeluainejäämien, hometoksiinien, raskasmetallien, nitraatin, akryyliamidin sekä lisättyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden pitoisuuksia. Tutkittujen vierasaineiden pitoisuudet olivat lastenruoissa erittäin pienet.

Lisäksi tarkastettiin, olivatko pakkauksen ainesosaluettelossa ilmoitetut lisäaineet sallittuja juuri niissä tuotteissa ja oliko lisäaineet merkitty oikein ainesosaluetteloon.

– Tutkittuihin lastenruokiin lisätyt vitamiinit eli C-vitamiini, tiamiini ja niasiini sekä kivennäisaineet eli rauta vastasivat pääosin pakkausmerkintöjä. Kahden tuotteen vitamiinipitoisuuksissa oli vähäisiä puutteita. Kunnalliset viranomaiset varmistivat, että puutteet korjattiin, ylitarkastaja Sanna Kiuru Evirasta toteaa .

Lastenruoalla tarkoitetaan elintarviketta, joka on tarkoitettu tai jonka on erityisesti ilmoitettu soveltuvan alle kolmivuotiaalle lapselle. Näytteiksi valittiin teollisia lastenruokia keskeisistä Suomen markkinoilla olevista tuotemerkeistä. Hankkeessa keskityttiin kolmeen erilaiseen tuotekategoriaan: puuroihin ja velleihin, hedelmäsoseisiin ja kasvissoseisiin.

Evira toteutti yhdessä kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa lastenruokien valvontahankkeen vuoden 2014 aikana.

Lähde: Evira

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja