Lapsiperheen ruoka-ansat: Nämä tavat lihottavat vanhempia!

ruoka
Shutterstock

Nämä ruoka-ansat voivat kerryttää kiloja pienten lasten vanhemmille.

Lapsiperheissä on monia tyypillisiä tapoja, jotka kerryttävät etenkin vanhempien painoa. Lue, mitkä ruoka-ansat saavat vaa'an lukemat nousuun!

Lihottava ansa 1

Syöt lapselta jääneet ranskalaiset, nuolaiset viimeisen lusikallisen suklaavanukasta tai nuolaiset maapähkinävoin veitseltä. 

Hoikistava ratkaisu: Älä lado liikaa lapsen lautaselle. Tyypillinen taapero syö neljäsosan tai korkeintaan puolet siitä määrästä kuin aikuinen. Jos pidät annokset ikään sopivina, sinulle jää vähemmän ruoanjämiä, jotka voisit syödä. Lapsesi voi aina pyytää lisää, jos hänen on vielä nälkä.

Napostele aikuismaisesti: Jos ruokit lapset erikseen, koska itselläsi ei ole nälkä vielä viiden aikaan, napostele jotain terveellistä ja täyttävää samalla, kun lapset syövät päivällistään. Kokeile vaikka kourallista manteleita, hummusta tai edamame-papuja. Näissä ruoissa on paljon monityydyttymättömiä rasvoja, jotka auttavat sulattamaan vatsarasvaa.

Älä heitä pois: Jos lapselta jää yli pari nugettia tai vihannespaloja, säästä ne seuraavalle välipalalle. Tarjoile hedelmien ja maidon tai jogurtin kera.

Lihottava ansa 2

Teet vain sellaista ruokaa, joka miellyttää lapsesi vaativaa makua ja päivälliset ovatkin yhtä tärkkelyksen ja maitotuotteiden juhlaa.

Hoikistava ratkaisu: Ole armoton. Käytä täysjyväpastaa, täysjyväleipää ja ruskeaa riisiä. Niissä on enemmän kuitua, joka nopeuttaa painonputoamista sitomalla itsensä muihin ruokiin ja kuljettamalla ne pois elimistöstä. Olosi on myös kylläinen pidempään syötyäsi kuitupitoisia ruokia.

Ole juustoguru: Valitse rasvatonta tai vähärasvaista juustoa voileipien ja hampurilaisten väliin.

Laita puoliksi: Tee ateriasta kaksi versiota: yksi sellainen, joka maistuu lapselle ja toinen, josta sinä pidät. Tarjoile grillattu kana höyrytettyjen vihannesten kanssa, lapset voivat syödä pikkuporkkanoita. Tai tuunaa oma pastasi erilaisilla vihanneksilla, kun lapset syövät omia suosikkejaan.

Lihottava ansa 3

Syöt usein ulkona – yleensä paikoissa, joissa on pallomeri.

Hoikistava ratkaisu: Ota selvää ennen kuin lähdet. Lapsiystävällisissä ravintoloissa voi olla runsasrasvaisimmat ja -kalorisimmat ruoat. Ota selvää ruoista, joita ravintolassa on tarjolla ja mieti jo etukäteen, mitä tilaat.

Tilaa ensimmäisenä: Kun tilaat ensimmäisenä, et tunne kiusausta vaihtaa terveellistä tilaustasi, kun kuulet, mitä rasvaista muut tilaavat. 

Tunne sanasto: Älä tilaa mitään rapeaksi tai kermaiseksi kuvailtua.

Lihottava ansa 4

Juokset lasten harrastusten perässä ja huomaat jatkuvasti odottavasi vatsa kuristen lastasi treeneistä. Usein sorrutkin suklaapatukkaan tai pikaruokaan. Obesity-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan painonpudottajat nauttivat keskimäärin 36 prosenttia viikon kilokaloreistaan lauantaisin.

Hoikistava ratkaisu: Valmistaudu! Pidä mukanasi terveellisiä välipaloja, kuten pähkinöitä.

Kävele paljon: Kävele jalkapallokentän reunaa tai tee pieni lenkki lähimaastossa odotellessasi.

Lihottava ansa 5

Jos sinulla tuskin on aikaa peseytyä aamuisin, kun laitat lapsia valmiiksi, tuskin ehdit syödä aamupalaakaan.  Ja jos säännöllisesti jätät aamiaisen väliin, voit olla varma, että se kostautuu. Useiden tutkimusten mukaan aamupaastoajat kun ovat yleensä lihavampia kuin aamiaisensa syövät. 

Hoikistava ratkaisu: Syö. Sen ei tarvitse olla suureellinen tapahtuma. Tuskin olisit ensimmäinen vanhempi, joka napostelee energiapatukkaa kylpyhuoneessa laittautuessaan valmiiksi. Tai kaada illalla jo murot – niin itsellesi kuin lapsillekin – kulhoon valmiiksi ja aamulla lisäät vain maidon.

Syö proteiinia: Pelkkiä hiilihydraatteja sisältävä aamupala ei täytä ja saa sinut haluamaan lisää hiilareita. 

Katso myös Kaappaus keittiössä -jakso, jossa otetaan selvää siitä, kuinka voi opettaa lapsen syömään oikein, jos ei itsekään osaa:

Jos video ei toimi mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!