Laadukasta ruokaa halvalla ostoskoriin – osaatko ostaa oikein?

shutterstock_145442206
Shutterstock

Suositun Jotain maukasta -ruokablogin ja samannimisen kirjan äiti, Mari Moilanen, vitsailee tuhlaavansa työnsä vuoksi kaikki rahansa ruokaan. Moilanen kertoi Makuja.fi-sivuston haastattelussa kullanarvoiset vinkkinsä siihen, kuinka ruokaostokset kannattaa aina tilanteen salliessa tehdä sesongin mukaan.

Etenkin talvisin Suomeen tuodaan ulkomailta paljon vihanneksia ja hedelmiä, eikä lähiruokaa ole kaikkialla tarjolla samaan tapaan kuin kesällä. Kun tarjolla ei ole suomalaisia raaka-aineita, pyrkii ruokabloggaaja Mari Moilanen valitsemaan ostoskärryihinsä tuotteita, joita on juuri kesäkauden ulkopuolella erityisen hyvin saatavilla – tämä heijastuu nimittäin usein tuotteisiin korkeana laatuna ja edullisena hintana.

– Pyrin liki aina ostamaan kauden raaka-aineita, Moilanen kertoo.

Kysy itseltäsi: ”Mitkä raaka-aineet ovat juuri nyt parhaimmillaan?”

Kesäkauden ulkopuolella ei kannata kärsiä huonosta omatunnosta sen vuoksi, että ei ole edes mahdollista valita ostoskärryyn pelkästään puhtaita, suomalaisia raaka-aineita. Syksyllä matkaan saattaa tarttua ennalta suunnittelematta vaikkapa pussillinen upeita, oransseja persimon-hedelmiä.

– Seuraamalla sesonkia saa yleensä parasta laatua edullisimmin. Kesäaikaan tietysti sitten keräillään, mitä metsästä löytyy, ostetaan torilta tai viljelijöitä tuoretta. Kesäisin on helpompi panostaa lähiruokaan, Moilanen toteaa.

Moilanen lähtee ruokakauppaan usein ostoslistan kanssa, mutta kaikkia tarvittavia raaka-aineita ei ole suinkaan kirjoitettu listaan. Ruokaloggaaja jättää aina ostoslistaansa varaa tehdä valintoja vuodenajan kausiherkuista tarjonnan mukaan. Syksyllä mukaan saattaa tarttua spontaanisti esimerkiksi kurpitsaa ja punajuuria.

– Annan kaupassa raaka-aineiden inspiroida itseäni ja yleensä se toimii todella hyvin! Suomalaisissa ruokakaupoissa on usein todella kivasti laitettu eri raaka-aineet esille. Kyllä siellä vihannestiskillä tulee tehtyä hurjasti heräteostoksiakin, Moilanen myöntää.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.