Kysely paljasti puurohullun Suomen "mummolisukkeen" – nuorille se ei maistu: "Poikkeaa melkoisesti vanhemmista ikäluokista"

Puuro kaneli omena
Naiset ovat hieman innokkaampia aamupuuron syöjiä. Naisista 53 ja miehistä 43 prosenttia kuuluu aamupuuronautiskelijoihin. Shutterstock

Vahva ja vankka arjen käynnistäjä, joka pysyy vuodesta toiseen suomalaisten suosikkiaamiaisena. Voiko kyseessä olla mikään muu kuin syvässä kulhossa höyryävä, lämmin puuro? Raision teettämän Kansallisen puurokyselyn mukaan joka toinen suomalainen syö päivittäin puuroa.

Kesälomat ovat ohitse ja monet koululaiset sekä työssäkäyvät löytävät aamupalalla nenänsä edestä tutun kaurapuurolautasen. Raision Kansallisen puurokyselyn mukaan jopa tälläkin hetkellä 86 prosentilla suomalaisita löytyy puuroainekset kaapeista. Kyselyn perusteella puuro maistuu erityisesti aamuisin. 

Raision teettämään kyselyyn vastasi 1000 suomalaista, joista puolet olivat miehiä ja puolet naisia 18-75 ikävuoden väliltä.

Vastaajista jopa 64 prosenttia kertoo kaurapuuron kuuluneen lapsuuden aamuihin eikä tavasta luovuta aikuisenakaan. Kaikista vastaajista vain seitsemän prosenttia kertoo, etteivät ollenkaan pidä puurosta.

Suomalaisten ykköspuurot ovat kaura- ja riisipuuro. Klassikoista ei luovuta, mutta myös manna- ja vispipuuro maistuvat kyselyyn vastanneille. Heikoimmin sijoittuivat ohra- ja ruispuuro. 


Testaa aamupalaksi mieletön nettihitti: "Porkkanakakkupuuro"

Vanhemmat ikäpolvet syövät puuron voilla ja maidolla

Kyselystä nousee kuitenkin esille se, että sukupolvien välillä makutottumukset ovat hieman muuttuneet. Eri ikäryhmillä on omat vallitsevat suosikkinsa.

Puuron lisukkeina kärkipaikkaa ovat pitäneet perinteiset voi ja maito. Kyselyn mukaan vanhemman ikäryhmän keskuudessa ne ovatkin yhä suosikkilisukkeita, joista ei olla luopumassa.

Kuitenkin kyselystä ilmenee, että nuoremmilla puuronsyöjillä ykköslisukkeena on hieman eri vaihtoehto: marjat. 18-24 vuotiaiden suosikkilisuke puuron päällä on ehdottomasti makeampi kuin vanhempien, joilla marjat olivat vasta toisella sijalla.

Suurin osa nuorista ei käytä ollenkaan maitoa puurossa.

– Kasvaako meille uudenlainen puurosukupolvi? Nuorten tapa syödä puuroa poikkeaa melkoisesti vanhemmista ikäluokista. Nuori valitsee puuroonsa marjat ja jättää maidon ja suolan lähes aina pois. Mitä vanhemmaksi mennään, sitä enemmän suosikeista löytyy voita, maitoa ja suolaa. Nähtäväksi jää pysyvätkö nuoret marjalinjalla vai muuttuuko heidänkin makumieltymyksensä iän karttuessa, Raisio-konsernin Elovena-tuotteiden viestinnästä vastaava Mervi Nieminen pohtii.  

Suomalaiset pysyttelevät useimmiten klassikkolisukkeissa. Esimerkiksi sieniä tai vihanneksia ei koettu kovin mieluisiksi vaihtoehdoiksi puuron päälle. Perinteisten vaihtoehtojen tilalle  kuitenkin löytyy useita tuunausvaihtoehtoja, jotka voivat saada veden herahtamaan kielelle.

– Moni jättää myös trendikkäät pähkinät nautittavaksi muissa yhteyksissä. Voin, marjojen ja maidon lisäksi sokeri, hillot ja erilaiset kiisselit lisäävät puuron tuomaa makunautintoa, Nieminen kertoo

Suomalaisten kaurapuuron lisukkeiden suosikit:

 1. Voi
 2. Marjat
 3. Maito
 4. Sokeri
 5. Hillo

Suomalaisten kaurapuuron lisukkeiden inhokit:

 1. Sienet
 2. Vihannekset
 3. Juusto
 4. Pähkinät
 5. Kaakao

Puuro pitää pintansa klassisena aamupalana

Sen lisäksi, että puurojen lisukkeet olivat tarkastelussa, niin myös syömistottumuksia tutkittiin. Usean vastanneen mielestä puuro sopii melkein mihin kellon aikaan tahansa, mutta eniten puuro liitettiin aamupalaan. Kyselyyn vastanneista 40 prosenttia sanoi sen helpottavan aamuäreyttä. Puuro koetaan myös vatsaystävälliseki ja painonhallintaa auttavaksi ruoaksi.  

Kyselyn mukaan suomalaiset mieltävät puuron arkiruoaksi, mutta joka toinen sanoo sen sopivan myös viikonloppuun. Jos jätetään joulun perinteinen riisipuuro pois laskuista, ei puuroa silti koettu juhlapyhien herkuiksi.

Vuodenajallakin on huippusesonkinsa: syksy ja talvi ovat puurojen valta-aikaa. Mutta olipa vuorokaudenaika tai vuodenaika mikä tahansa, niin vastausten perusteella puuro ei ole katoamassa suomalaisten ruokapöydistä vielä hetkeen.

Lähde: Raisio-konserin Kansallinen puurokysely

***

Testaa maukkaat puuroreseptit:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja