Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuvat: Helsingissä jaettiin 3000 ruoka-annosta ilmaiseksi – "ruokaa ei arvosteta riittävästi"

Julkaistu 10.09.2015 15:50
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

pmakipetaja

Helsingissä jonotettiin tänään hävikkiruokaa, kun Narinkkatorilla tarjottiin ilmaiseksi 3000 annosta kasviskeittoa. Keitto oli valmistettu tuottajien lahjoittamista kasviksista.

– Haluamme nostaa esille, että kuluttajat käyttäisivät myös huononnäköisiä kasviksia. Pehmenneet kasvikset ovat edelleen käyttökelpoisia. Täällä syödään tänään tomaattikeittoa, koska juuri tomaatteja menee kotona paljon hukkaan, kertoo tempaukseen järjestämiseen osallistunut asiantuntija ja kotitalousopettaja Elina Ovaskainen Motivasta.

Hävikkiruoka, ruokahävikki, soppatykki
MTV

"Ruokaa ei arvosteta riittävästi"

Kasvisten lisäksi kotitalouksissa heitetään paljon roskiin vielä käyttökelpoista leipää ja maitotuotteita.

– Paras keino vähentää ruokahävikkiä on olla ostamatta liikaa. Hamstraamme edelleen sinne jääkaappiin. Ruokaa ei selvästikään arvosteta riittävästi, kun sitä on varaa heittää roskiin, toteaa Ovaskainen.

Ruokapakkaukset edelleen liian suuria

Suurinta ruokahävikki on pienimmissä kotitalouksissa.

– Edelleen meillä on tosi isoja pakkauskokoja, vaikka Suomessa on valtavasti pieniä 1-2 hengen talouksia. Teollisuuden pitäisi edelleen pienentää pakkauskokoja.Toinen ongelma ovat reseptit. Normaalisti reseptit ovat aina neljälle hengelle. Pitäisi osata tehdä pienempiä annoksia. Teemme helposti 1-2 hengelle neljän hengen annoksia, huomauttaa Ovaskainen.

Hävikkiruoka, ruokahävikki, kasviskeittoMTV

Hävikkiruoka maistui torilla

Hävikkiruoka maistui hyvin Narinkkatorille saapuneille ihmisille.

– Oikein hyvää keittoa. Meillä kotona ei juuri tule ruokahävikkiä, koska olen kokki ja tarkkailen, mitä kaappiin laitan ja mitä siellä säilytän, kertoo Susanna Torsti.

– Hyvälle maistuu. Täytyy itsekin käyttää kasviksia näin. Kaikki vaan sekaisin ja siitä tulee hyvää, kehuu Anita Saarikko.

– Oikein maittavaa on, hyvin maustettua ja ammattikokin tekemää selvästi. Ei oo ihan huutolaispojan hommaa, naureskelee Reijo Pankka.

Eduskunnassakin tarjottiin hävikkisoppaa

Myös eduskunnan pikkuparlamentin ruokalassa tarjottiin tänään hävikkiruuasta valmistettua soppaa ja pehmenneistä banaaneista tehtyä smoothieta.

– Ajattelen, että valtiovalta voisi olla aktiivisempi siinä, että meillä olisi kansallinen ruokahävikin torjuntaohjelma. Esimerkiksi joukkoruokailuissa kuten kunnissa ja kouluissa voidaan tehokkaasti ehkäistä ruokahävikkiä. Täällä Helsingissä joissakin kouluissa ylijäämäruoka lahjoitetaan tai myydään halvalla lähiseudun asukkaille, pohtii Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Kansanedustaja myöntää, että omassakin taloudessa syntyy ruokahävikkiä.

– Kyllä jonkin verran. Toki yritämme pakastaa ja syödä wokkiruokaa, mutta kyllä hävikkiä valitettavasti syntyy. Kun on kiireinen, ei ehdi riittävästi suunnitella, mitä ruokaa laittaa.

Hävikkiruoka, Narinkkatori, ruokahävikki, jonotusMTV

Haistelu ja maistelu suositeltavaa

Kuluttajilta menevät helposti sekaisin Parasta ennen - ja Viimeinen käyttöpäivä -merkinnät.

– Parasta ennen -tuotteissa kuluttaja voi luottaa omiin aisteihinsa. Kannattaa maistaa ja haistaa ja sitten päätellä, onko elintarvike vielä käyttökelpoinen, vaikka Parasta ennen -päiväys olisi jo mennyt. Viimeinen käyttöpäivä on ehdottomampi. Ainoastaan ruoka-apuun tarkoitetut tuotteet voi käyttää vielä seuraavana päivänä ruuan valmistukseen, jos ruoka kuumennetaan yli 70 asteeseen, selittää Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto.

Lisää aiheesta:

Pärjääkö päiväkotilapsi pelkällä kasvisruoalla? Professori muistuttaa, mikä "keskustelussa usein unohtuu"Raakaa lihaa, vetisiä makaroneja, multaista salaattia: Lukiolainen avautui surkeasta kouluruoasta Vantaalla – söisitkö sinä tätä?Pursuaako juhlapöytäsi taas herkkuja? Tässä oleellisimmat vinkit kodin ruokahävikin vähentämiseenKuinka monta päivää voi syödä liha-makaronilaatikkoa, joka on tehty jauhelihan viimeisenä käyttöpäivänä?Vain syöty kasvis on terveellinen – miksi suomalaiset sortuvat samaan mokaan yhä uudestaan?Heikki Hursti: Hävikkiruokaa tulee leipäjonoihin jo nyt liikaa – "Vähävaraisia pitäisi auttaa toisin"
IlmiötMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ilmiöt
  • 31.10.10:29
    Halloween

    Milloin halloweenia kuuluisi oikeasti viettää Suomessa?

  • 30.10.14:05
    Nuoret

    Verkkosanakirja valitsi vuoden sanan – onko 67 jo tuttu?

  • 15.10.14:24
    Ruoka

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"

  • 2.10.10:29
    Ruoka

    Lounasravintoloissa kiistaton ilmiö – oletko huomannut tätä maanantaisin?

  • 1.10.14:31
    Somehitit

    "Six seven!" Nuorison uusi trendi-ilmaisu ei tarkoita mitään