Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuusi tärkeintä sääntöä – näin paistat lohesta joka kerta täydellistä

Tarpeeksi kuuma pannu on yksi tärkeimmistä asioista lohen paistamisessa.
Tarpeeksi kuuma pannu on yksi tärkeimmistä asioista lohen paistamisessa. Shutterstock
Julkaistu 11.03.2018 14:59

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Paistettu lohi on ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Jos haluat taata parhaan mahdollisen lopputuloksen, kannattaa paistamiseen todella kiinnittää huomiota. 

Aivan ensimmäinen vaihe on valita oikeanlainen kalapala. Uuniruokiin isot lohipalat sopivat parhaiten, mutta pannulla paistettaessa kala kannattaa leikata valmiiksi sopiviin annospaloihin. Voit myös pyytää kalatiskin myyjää leikkaamaan lohen sopivan kokoisiksi paloiksi. 

Poimi talteen suosikkilaulajan uunilohiresepti: Katri Helena paljastaa bravuuriruokansa salaisuuden: ”Kuohukermaa laitan aina ihan reilusti”

Ennen kalan siirtämistä pannulle lue seuraavat säännöt, joilla takaat maukkaan lopputuloksen kerta toisensa jälkeen. 

Lohen kuusi tärkeintä paistamissääntöä

1. Älä nosta kalaa suoraan jääkaapista pannulle. Kalaa ei tulisi koskaan nostaa jääkaappikylmänä kuumalle pannulle, sillä kylmä kala paistuu helposti epätasaisesti. Tasainen lopputulos syntyy, kun nostat kalan huoneenlämpöön noin 15–20 minuuttia ennen valmistusta. 

2. Varmista, että kalan pinta on kuiva. Ennen paistamista pyyhi fileet talouspaperilla kuiviksi. Jos kalan pinta on märkä, rapea paistopinta jää helposti pelkäksi haaveeksi. 

shutterstock_91610936Muista kuivata kalan pinta ennen paistoa.Shutterstock

3. Käytä todella kuumaa pannua. Kuumenna pannu keskilämmöllä tasaisen kuumaksi, mutta juuri ennen paistamista nosta lämpötilaa ja anna pannun lämmetä todella kuumaksi. Lisää pannuun öljyä ja paista kala rapeaksi.

4. Aloita paistaminen nahkapuolelta. Vaikka kala paistetaankin molemmilta puolilta, paistaminen tulisi aina aloittaa lisäämällä kala pannuun nahkapuoli alaspäin. Tällä menetelmällä varmistat, että kalan nahka saa rapean pinnan, mutta myös sen, ettei kala pääse ylikypsäksi.

lohi

5. Odota. Tämä on vaihe, jossa monella kotikokilla menee pieleen. Kun kala on osunut pannuun, sitä ei saisi mennä kääntelemään heti, vaan antaa paistua rauhassa. Kun kala on minuuttien kuluttua alkanut pikkuhiljaa muuttaa väriään, voit kurkata nahkapuolelle ja tarkistaa, missä vaiheessa kalan voi kääntää.

Nyrkkisääntö on, että kun lohesta 3/4 on muuttanut väriään vaaleammaksi, kala on valmis kääntämistä varten. 

6. Loppu käy nopeasti. Koska suurin osa kypsymisestä on jo tapahtunut, kalan ei tarvitse antaa paistua toiselta puolelta kuin parin minuutin ajan.

Lähde: The Kitchn

***

7:55Currylla maustettu savukalapasta

Lisää aiheesta:

Ruotsalaiskokki vinkkaa kikan lohen paistamiseen: "Erittäin mehukasta"Takuuvarmasti mehevää uunilohta! Näin kala kannattaa aina valmistaaPitääkö kala paistaa voissa vai öljyssä? Näin teet täydellistä lohta – keittiömestarin niksi parantaa makua huomattavastiEmmalla on takataskussaan paras ja helpoin tapa tehdä uunilohta: "Et koskaan enää joudu miettimään, miten lohen valmistaisit"Mehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheenJulkkiskokki paljastaa helpot nyrkkisäännöt: Näin paistat täydellisen mehukkaan pihvin
RuoanlaittoMakuja
Rapeaksi paistunut lohi maistuu aina.
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • Eilen09:46
    Ruoka

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 6.9.09:44
    Ruoka

    Onko sinulla halpispaistinpannu? Näin sille kannattaisi aina tehdä liedellä

  • 3.9.17:34
    Ruoka

    Varo! Yleinen virhe pilaa paistinpannun: "Suomalaisten perisynti"

  • 17.8.09:46
    Ruoka

    Ykköshaastaja pizzalle! Tee itse herkullinen tonnikalapinsa

  • 15.8.07:45
    Ruoka

    Kari Aihinen muistuttaa "unohdetusta ruoasta" – terveellistä ja proteiinipitoista