Kuusi tärkeintä sääntöä – näin paistat lohesta joka kerta täydellistä

lohi pannu
Tarpeeksi kuuma pannu on yksi tärkeimmistä asioista lohen paistamisessa. Shutterstock

Paistettu lohi on ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Jos haluat taata parhaan mahdollisen lopputuloksen, kannattaa paistamiseen todella kiinnittää huomiota. 

Aivan ensimmäinen vaihe on valita oikeanlainen kalapala. Uuniruokiin isot lohipalat sopivat parhaiten, mutta pannulla paistettaessa kala kannattaa leikata valmiiksi sopiviin annospaloihin. Voit myös pyytää kalatiskin myyjää leikkaamaan lohen sopivan kokoisiksi paloiksi. 

Ennen kalan siirtämistä pannulle lue seuraavat säännöt, joilla takaat maukkaan lopputuloksen kerta toisensa jälkeen. 

Lohen kuusi tärkeintä paistamissääntöä

1. Älä nosta kalaa suoraan jääkaapista pannulle. Kalaa ei tulisi koskaan nostaa jääkaappikylmänä kuumalle pannulle, sillä kylmä kala paistuu helposti epätasaisesti. Tasainen lopputulos syntyy, kun nostat kalan huoneenlämpöön noin 15–20 minuuttia ennen valmistusta. 

2. Varmista, että kalan pinta on kuiva. Ennen paistamista pyyhi fileet talouspaperilla kuiviksi. Jos kalan pinta on märkä, rapea paistopinta jää helposti pelkäksi haaveeksi. 

3. Käytä todella kuumaa pannua. Kuumenna pannu keskilämmöllä tasaisen kuumaksi, mutta juuri ennen paistamista nosta lämpötilaa ja anna pannun lämmetä todella kuumaksi. Lisää pannuun öljyä ja paista kala rapeaksi.

4. Aloita paistaminen nahkapuolelta. Vaikka kala paistetaankin molemmilta puolilta, paistaminen tulisi aina aloittaa lisäämällä kala pannuun nahkapuoli alaspäin. Tällä menetelmällä varmistat, että kalan nahka saa rapean pinnan, mutta myös sen, ettei kala pääse ylikypsäksi.

5. Odota. Tämä on vaihe, jossa monella kotikokilla menee pieleen. Kun kala on osunut pannuun, sitä ei saisi mennä kääntelemään heti, vaan antaa paistua rauhassa. Kun kala on minuuttien kuluttua alkanut pikkuhiljaa muuttaa väriään, voit kurkata nahkapuolelle ja tarkistaa, missä vaiheessa kalan voi kääntää.

Nyrkkisääntö on, että kun lohesta 3/4 on muuttanut väriään vaaleammaksi, kala on valmis kääntämistä varten. 

6. Loppu käy nopeasti. Koska suurin osa kypsymisestä on jo tapahtunut, kalan ei tarvitse antaa paistua toiselta puolelta kuin parin minuutin ajan.

Lähde: The Kitchn

***

7:54

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja