Kuuluisat espanjalaiskokit innostuivat Suomesta: Turkulaisravintola saa Michelin-keittiömestarin!

tarjoilija,-annos
Shutterstock

Kuuluisat espanjalaiset kokkiveljekset pistävät uusiksi legendaarisen turkulaisravintolan menun.

Historiallinen turkulaisravintola Pinella ja espanjalaiset Michelin-kokkiveljekset Sergio ja Javier Torres ovat aloittaneet läheisen yhteistyön. Yhteistyön tarkoituksena on tuottaa kulinaristisia elämyksiä paitsi turkulaisille, myös muille suomalaisille.

Torresin veljekset ovat tunnettuja Espanjan ruokapiireissä oman televisio-ohjelmansa sekä Barcelonassa sijaitsevan Dos Cielos -Michelin-ravintolansa ansiosta. Veljekset saapuvat ensi kertaa Suomen Turkuun lokakuun 1.-5 päivä järjestettäville Food & Fun -ruokafestivaaleille. Festivaalien aikana Sergio ja Javier tarjoilevat ainutlaatuisen menun ravintola Pinellassa.

Michelin-keittiömestari muutti Turkuun pysyvästi

Ravintolavierailu on kuitenkin vasta pitkän yhteistyön alkua: Jatkossa Torresin veljekset suunnittelevat nimittäin kaikki turkulaisravintola Pinellan menut. Tämän johdosta Sergio ja Javier saapuvat myös säännöllisesti ravintolaan vierailemaan ja valvomaan konseptin toteutusta.

Jatkuvaa laadunvalvontaa Pinellassa suorittaa sen sijaan Dos Cielos -ravintolan apulaiskeittiömestari Nahuel Pazos. Pazos on muuttanut pysyvästi Suomeen ja aloittaa Pinellan keittiömestarina. Turkulaistuva keittiömestari tuntee Torresin veljesten ruoanlaittotekniikat sekä -filosofian ja toteuttaa kulinaristisia visioita Pinellan asiakkaille. 

 – Nahuel työskentelee jo itse asiassa keittiössä. Olemme pitäneet tästä toistaiseksi matalaa profiilia, sillä hän tekee vielä vanhaa menua. Viikko Food & Fun -festivaalien jälkeen aloitamme uuden, Torresin veljesten suunniteleman menun tarjoilun, paljastaaGreg Garnes, Sunborn konsernin operoimien ravintola- ja keittiötoimintojen ravintolatoimenjohtaja.

Garnesin mukaan keittiömestari Nahuel Pazos tutustuu tällä hetkellä pohjoismaisiin raaka-aineisiin sekä suomalaiseen ruoka- ja syömiskulttuuriin. Pazos raportoi havaintojaan Torresin veljeksille, jotka pystyvät näin paremmin suunnittelemaan uuden menun.

Espanjalaiskokit innoissaan Suomesta

Ravintolatoimenjohtaja Greg Garnesin mukaan yhteistyöhön espanjalaiskokkien kanssa päädyttiin monen sattuman ansiosta.

 – Meillä oli yhteisiä yhteistyökumppaneita ja ystävystyimme. Tämä ala on loppujen lopuksi kovin pieni.

Sergio ja Javier Torres tuntevat hyvin maailman parhaaksi ravintolaksikin kruunatun El celler de can Roca -Michelin-ravintolan Rocan veljekset. Rocan veljekset puolestaan ovat ystäviä tanskalaisen ravintola Noman Rene Redzepin kanssa. Puskaradio on toiminut ja monen muun huippukokin lailla myös Torresin veljekset innostuivat pohjoismaisesta keittiöstä.

 – He totesivat, etteivät koskaan ole olleet täälläpäin, mutta haluaisivat oppia lisää pohjoismaisesta ruoasta. Me sitten kerroimme, että satumme juuri etsimään uutta pääkokkia. Siitä se yhteistyö lähti.

Michelin-kokkien suunnitteleman menun lisäksi Pinellan espanjalaisyhteistyö kattaa myös ravintola-alan koulut.

 – Työskentelemme yhteistyössä kokkikoulujen kanssa sekä Turussa ja Espanjassa. Tarkoitus on, että espanjalaisopiskelijat voivat tulla Suomeen vaihto-oppilaiksi opiskelemaan pohjoismaisesta ruoasta ja toisin päin.

Ravintola Pinellalla pitkä historia

Turkulainen ravintola Pinella on yksi Suomen vanhimmista ravintoloista. Se on saanut nimensä ensimmäisen omistajansa, italialaissyntyisen Nils Henrik Pinellon mukaan. Pinellalla on pitkä historia kulttuuri- ja taidepaikkana, 1800-luvun lopulla Pinellasta muodostui suosittu taiteilijoiden, kirjailijoiden ja boheemien tapaamispaikka.  Pinellan vanhoja kanta-asiakkaita olivat Suomen kulttuurin nimekkäimmät edustajat, kuten Topelius, Lönnrot ja Runeberg.

Ravintola Pinella on mukana Food & Fun -ruokafestivaaleilla Turussa. Festivaalin päätapahtuma sijoittuu yhdeksään Turun jokirannan ravintolaan
1.–5.10.2014. Jokaisessa ravintolassa vierailee kansainvälinen keittiömestari, joka suunnittelee ravintolan toiminta-ajatukseen ja tunnelmaan sopivan menun. Keittiömestareita saapuu tapahtumaan Virosta, Espanjasta, Islannista sekä Yhdysvalloista.

Ravintoloita, joissa Torresin veljekset ovat toimineet (*=Michelin-tähti):

Javier Torres
- Girasol (**) (1986-1989) 
Moraira • Alicante
- Neichel (**) (1988-1991) 
Barcelona
- Racó de Can Fabes (**) (1992-1995) 
 Sant Celoni · Barcelona
- Philippe Rochat (***) (1992-1995)
 Sveitsi
- Racó de Can Fabes (***) (1999-2006) Sant Celoni ·
Barcelona

Sergio Torres
- Reno (*) (1986-1988)
 Barcelona
- Plaza Atenée (**) (1986-1989) 
Pariisi
- Neichel (**) (1988-1991)
 Barcelona
- Akelarre (***) (1992-1994)
 San Sebastián
- Le Jardin des Sens (***) (1994-1995)

 Montpellier
- Alain Ducasse (***) (1996-1998)

 Pariisi

Torresin veljesten yhteiset ravintolat
- eÑe (2006-2013)
 Sao Paulo – Rio de Janeiro
- Dos Cielos (*) (2008-) 
Barcelona

Petra Tuominen, petra.tuominen@mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja