Mainos

Kuuluisan kuohuviinin tuottajat kyllästyivät sääntöihin ja loivat oman kuohuvan – uusi juoma kauppoihin jo tämän kevään aikana

Yhdeksän espanjalaista kuohuviinin tuottajaa on irrottautunut säätelyneuvosto Cava Do:n alaisuudesta luodakseen uuden, EU:n tunnistaman ryhmän. Ensimmäiset Corpinnat-pullot on tarkoitus tuoda markkinoille tämän kevään aikana. 

Viinimaailmassa maantieteellisillä alueilla on enemmän kuin merkitystä. Tutuin esimerkki tästä lienee samppanja. Samppanjaksi saa kutsua ainoastaan Ranskasta, Champagnen alueelta peräisin olevia kuohuviinejä, jotka on valmistettu erityisen menetelmän mukaisesti. Prosecco on puolestaan kotoisin Italian Friulista ja suurin osa Cavasta tuotetaan Espanjassa tarkoin määrätyllä kymmenen provinssin alueella.

Viinien valmistukseen liittyykin paljon perinteitä ja sääntöjä, jotka eivät ole aivan kaikkien mieliin. Nyt osa espanjalaisista kuohuviinintuottajista on päättänyt rikkoa Cavan valmistukseen liittyviä sääntöjä luomalla uuden tuotteen, Corpinnat-kuohuviinin, johon eivät vanhat kriteerit päde.

Termiä "cava" ei saa käyttää etiketeissä

Toisin kuin Cavan kohdalla, Corpinnat-kuohuviinien ei tarvitse olla peräisin tietyltä tarkoin rajatulta alueelta, mutta niiden valmistuksessa on tästä huolimatta noudatettava tiukkoja sääntöjä.

Rypäleiden on muun muassa oltava luonnonmukaisia ja ne on poimittava käsin. Vähintään 75 prosenttia näistä viinirypäleistä on tuotettava oman tilan viinitarhoilla ja viinejä tulee kypsyttää vähintään 18 kuukautta. Kuohuviinien valmistukseen tulee käyttää pääasiassa Xarel-loin, Paralladan ja Malvasian alkuperäislajikkeita.

Alun perin toivottiin, että Cavan "sääntelyneuvosto" DO sallisi Corpinnat-lisämerkinnän, mutta neuvottelujen päätteeksi yhdeksän tuottajaa päätti siirtyä valmistamaan tarkoin säädellyn Cavan sijaan Corpinnat-kuohuviiniä. Nämä viinitilat eivät saa käyttää etiketeissään termiä ”Cava”, vaikka viinit olivat aikaisemmin Cavaa ja niitä valmistetaan aivan muiden Cava-tuottajien vieressä.

Corpinnat-kuohuviinien odotetaan saapuvan markkinoille tämän kevään aikana.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja