Kuoritko aina perunat? Ei kannattaisi!

peruna
Saat parhaat terveyshyödyt perunasta irti syömällä sen kuorineen. Shutterstock

Suomalaisille tuttuakin tutumpi peruna on mainettaan parempi ja terveellisempi ruoka. Peruna kannattaakin nauttia hyvin pestynä kuorineen, jolloin siitä saa parhaiten terveyshyödyt irti.

Friteerattu ja majoneesiin hukutettu peruna ei taatusti ole se kaikista terveellisin vaihtoehto, mutta sellaisenaan syötynä, keitettynä tai haudutettuna peruna on melko terveellinen kasvis.

Perunoiden kuorissa piilee parhaat terveysvaikutukset

Perunan monet terveyshyödyt piilevät kuitenkin sen kuorissa, joten älä missään nimessä kuori sitä. Perunankuoria kannattaa hyödyntää jopa perunamuusin valmistuksessa. Muun muassa huippukokki Hans Välimäki suosii tätä valmistustapaa.

– Kokeilimme muusia sillä tavalla, että perunat pestiin ensin kuorineen, jonka jälkeen ne kuorittiin. Kuoriosa laitettiin maidon sekaan, joka lämmitettiin muusiin. Siitä irtoaa lisää hyvää perunan makua muusiin, Välimäki vinkkasi vuonna 2014 Makuja.fi:lle.

Perunat kannattaa tietysti pestä hyvin ennen niiden nauttimista kuorineen.

Perunassa kuitua ja vitamiineja

Muun muassa tällaisia terveyshyötyjä perunassa ja sen kuorissa piilee:

1. Kaliumpitoinen peruna

Yksi iso pottu kuorineen sisältää jopa 1600 milligrammaa kaliumia. Se on melkein puolet päivän saantisuosituksesta ja neljä kertaa enemmän kuin keskikokoisessa banaanissa. Kaliumin edesauttaa muun muassa kehon nesteytystä sekä urheilullista suorituskykyä.

2. Perunankuorissa paljon kuitua

Peruna kannattaa syödä kuorineen, sillä silloin saat siitä irti mahdollisimman paljon kuitua. Iso pottu voi sisältää jopa 7 grammaa kuitua. Ilman kuoria kuitumäärä kuitenkin putoaa grammaan. Kuidut edesauttavat aineenvaihduntaa, pitävät kylläisenä ja ehkäisevät tutkimusten mukaan muun muassa diabetesta.

3. Myös C-vitamiinia kuorista

Tiesitkö, että myös perunat ovat oiva C-vitamiinin lähde? Tämäkin tärkeä ravintoaine piilee perunan kuoressa. Yhdestä potusta voit saada jopa 29 milligrammaa C-vitamiinia.

4. Perunassa on myös mangaania

Tämä ravintoaine ei ehkä ole sinulle niin tuttu, mutta se on kehollesi elintärkeä. Mangaani käsittelee kehossa proteiineja, hiilihydraatteja sekä kolesterolia ja sillä on yhteys luiden rakentumiseen. Yksi iso peruna kuorineen sisältää noin 33 prosenttia päivittäisestä mangaanisuosituksesta.

5. Hyvää B6-vitamiinia potusta

Perunan sisältämä B6-vitamiini toimii kehossa monella eri tasolla: se edistää immuunisysteemin, verisuonien, aineenvaihdunnan, lihasten ja hermoston toimintaa. Yksi peruna sisältää 46 prosenttia päivittäisestä B6-vitamiinisuosituksesta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat