Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kun olet tehnyt ja maistanut tätä lasagnea kerran, et halua enää mitään muuta – "Aivan huikeaa!"

Lassaka on lasagnen ja moussakan herkullinen risteytys.
Lassaka on lasagnen ja moussakan herkullinen risteytys.MTV
Julkaistu 21.09.2017 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tämä täysin pastaton lasagne on niin hyvää, että se voittaa maullaan jopa perinteisen version. Varoitus: koko vuoallinen saattaa kadota parempiin suihin hetkessä.

Alun perin lasagneresepti lähti leviämään karppaajien foorumilta, jossa se nousi pian suosituimpien reseptien joukkoon. Karppaajat välttelevät ruokavaliossaan ylimääräisiä hiilihydraatteja. Niinpä lasagnesta syntyi pastaton versio, jossa lasagnelevyt korvataan kesäkurpitsalla tai munakoisolla. Koska resepti on eräänlainen lasagnen ja moussakan sekoitus, kutsutaan ruokalajia leikkisästi lassakaksi.

Pastanystäville ajatus pastan korvaamisesta kasviksilla saattaa kuulostaa suorastaa pyhäinhäväistykseltä. On ehkä myös vaikea uskoa, että lopputulos voittaa melkeinpä aidon lasagnen – yllätyimme siitä itsekin! Näin reseptiä hehkutetaan karppausfoorumilla:

– Tämä oli huippumenestys ja kokeiluja kammoava miehenikin rakastui tähän kympillä! Käytettiin kermaa ja juustoa laitoin varmaan 250 grammaa, mutta oli sen väärti. Vei kielen mennessään!

– Tähän tulee himo! Loistava ajatus itkettää/kuivattaa kesäkurpitsat ja munakoisot uunissa. Paljon vaivattomampaa kuin perinteinen metodi. Nyt testasin myös että maku ei yhtään huonone pakastettaessa.

– Aivan huikeaa! Tein kotona, enkä puhunut miehelle enkä pojille sen kummemmin mitä se sisältää. Ei mennyt kauaa, kun mies vielä kaapi vuokan reunoja. Osu ja uppos.

Lassaka eli lasagne-moussaka kesäkurpitsasta

Lassaka 2
MTV

Päätimme testata lassakaa ja muuntelimme hieman alkuperäistä reseptiä. Lassakan juustokastikkeen voi valmistaa oikeastaan mistä tahansa jääkaapin jämäjuustosta. Me käytimme juoksevaa Koskenlaskijaa sekä hieman cheddarjuutoraastetta kastiketta saostamaan. 

Jos lassakasta haluaa kasvisversion, voi jauhelihan toki korvata vaikka soijarouheella tai jollain muulla kasviproteiinivalmisteella.

2 pientä/keskikokoista kesäkurpitsaa

Jauhelihaseos:
500 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli pilkottuna
1 pieni purkki tomaattipyrettä (tai noin puolet tuubista eli 70 g)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
Suolaa ja pippuria
Haluamiasi mausteita/yrttejä (esimerkiksi tuoretta basilikaa silppuna + kuivattua oreganoa)

Juustokastike:
2 dl ruokakermaa / maitoa
250 g Koskenlaskija Ruoka -juustoa
Hieman juustoraastetta kastiketta saostamaan

Pinnalle:
Hieman juustoraastetta

1.  Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsoista varovasti pitkittäin n. 4mm paksuisia siivuja esimerkiksi mandoliinin avulla. (Voi olla hieman helpompaa, jos puolitat ensin kokonaisen kesäkurpitsan keskeltä, eli tulee hieman lyhyempiä siivuja).

Levitä kesäkurpitsasiivut leivinpaperin päälle uunipellille ja ripottele niiden päälle suolaa. Lasagnea varten tarvitaan noin kaksi uunipellillistä siivuja. Laita kesäkurpitsaviipaleet hetkeksi uuniin, jotta niistä haihtuu ylimääräinen neste.

2. Tee jauhelihaseos: Kuullota pannulla sipuli ja valkosipuli öljyssä/voissa. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää joukkoon tomaattipyre ja mausteet sekä yrtit.

3. Tee juustokastike: Lämmitä kattilassa kerma/maito ja sekoita joukkoon Koskenlaskija Ruoka. Varo, ettei pala pohjaan. Lisää joukkoon myös vähän juustoraastetta, jotta kastikkeesta tulee hieman paksumpaa. Ota sivuun jäähtymään.

4. Kokoa lasagne vuokaan: Laita pohjalle kerros uunissa itketettyjä kesäkurpitsaviipaleita, päälle kerros jauhelihseosta ja sitten juustokastiketta. Tee sitten sama uudestaan. Viimeistele lasagne kesäkurpitsaviipaleilla, jonka päälle laitat loput juustokastikkeet sekä hieman juustoraastetta.

5. Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa, kunnes sen pinta on saanut kauniin ruskean värin.  Ota lasagne uunista ja anna tekeytyä ja vetäytyä hetken ennen sen nauttimista.

Kokeile myös one pot -lasagnea:

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Oletko tajunnut käyttää tortilloja näin? Entistäkin helpompi arkiruokaLassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa”Viikon eväät kertaheitolla” – Hannan nerokas lasagne on hyvää ja superhalpaaTavallinen perheenisä kehitteli maailman parhaan lasagnen – tässä sen salaisuus: "Muutama oleellinen seikka..."Boltsi-gnocchi -paistosLaihduttajan lasagne: Kokeile huikean hyvää herkkua – "tähän tulee himo!"
LasagneRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Lasagne
  • 11.03.201920:01
    Kasvislasagne

    Keititkö liikaa pastaa? Hyödynnä aterian rippeet herkullisessa kasvislasagnessa

  • 02.01.201807:48
    Kasvislasagne

    Laihduttajan lasagne: Kokeile huikean hyvää herkkua – "tähän tulee himo!"

  • 31.08.201707:36
    Kasvisruokavalio

    Näin teet hyvän lasagnen superhalvalla: Annos maksaa vain 65 senttiä!

  • 02.06.201717:33
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei resepti muutu: Näin lasagne kannattaisi aina valmistaa

  • 30.03.201709:30
    Makuja

    Uskomaton lasagne, joka valmistuu vartissa: Todellinen arjenpelastaja – "olin ällikällä lyöty"