Kummallinen merkintä suomalaisissa jauhelihapakkauksissa – "Tuttu kosteusvoiteista"

liha
Suomessa jokaiseen jauhelihapakkaukseen on merkittävä tuotteen kollageenipitoisuus.

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, että suomalaisiin jauhelihapakkauksiin merkitään, kuinka paljon tuotteet sisältävät monelle kosmetiikasta tuttua kollageenia?

HKScanin ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen kertoi Makuja.fi-sivustolle suomalaisiin jauhelihapakkauksiin tehtävästä merkinnästä, joka saattaa kaikessa kummallisuudessaan herättää kysymyksiä. Laki nimittäin vaatii, että jauhelihan kollageenipitoisuus merkitään selkeästi tuoteselosteeseen.

– Jos katsotte jauhelihapakkauksia, niin joka ikisessä jauhelihapakkauksessa täytyy olla lausahdus, joka kuulostaa vähän oudolta: "Kollageeni/liha-proteiinisuhde alle jotain prosenttia", Käkönen kertoo.

– Se kertoo kollageenista, joka on naisille tuttu kosteusvoiteista ja muista naamarasvoista, Käkönen toteaa.

Kollageeni on yksi jauhelihan laadun mittareista

Vaikka kollageeni on monelle tuttu aine kosmetiikan parista, Käkönen huomauttaa, että jauhelihan kohdalla merkintä on kuitenkin täysin luonnollinen, sillä kollageeni tarkoittaa tässä tapauksessa sidekudosta. Kummalliselta kuulostavasta merkinnästä ei siis kannata missään tapauksessa huolestua.

– Tuo luku kertoo sidekudoksen määrän kokonaisproteiinista. Se on määritelty, kuinka suuri se maksimissaan saa olla. Se kertoo jo lihan laadusta: Sinne ei voi jauhaa jänteitä ja rustoja ja muita, ja sanoa, että se on jauhelihaa, Käkönen kertoo.

Se, kuinka paljon jauhelihan seassa saa enimmillään olla sidekudosta, on tarkoin määriteltyä. Sidekudoksen määrät eri tuotteissa kuitenkin vaihtelevat. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä vähärasvaisempaa jauheliha on, sitä vähemmän siinä on sidekudosta.

– Se on hyvin pitkälti riippuvainen lihan rasvaisuudesta. Rasvapitoisemmassa jauhelihassa on aina enemmän sidekudosta kuin vähärasvaisemmassa, Käkönen kertoo.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja