5:53

Kuluttajaliitto: Ole tarkkana toriostoksilla! Mansikka- ja hernelitrojen kilohinnoissa jopa viiden euron eroja

Kuluttajaliitto löysi suurta hajontaa tilavuusmitoilla myytyjen torituotteiden painoissa ja hinnoissa. 

Videolla paljastetaan miltä mansikkakesä näyttää ja mitkä lajikkeet maistuvat suomalaisille.

Mansikoita, herneitä ja perunoita. Kuluttajaliitto vertaili torituotteiden hintaa, painoa ja alkuperämaamerkintöjä pääkaupunkiseudulla, ja pistokokeissa torimyyntipisteistä löytyi suurta hajontaa tilavuusmitoilla myytyjen tuotteiden painoissa. Esimerkiksi mansikkalitran painoista löytyi lähes neljänneskilon ero.

Litrahintaerot jäivät mansikan ja herneen osalta pieniksi, mutta kilohinnoista löytyi sen sijaan huomattaviakin eroja.

Tuotteiden kilohinnat vaihtelevat merkittävästi

Vertailun myyntipisteistä hankittujen tuotteiden punnitus paljasti, että tilavuusmitoilla mittaaminen tuottaa vaihtelevia lopputuloksia vertailtaessa sisältöjen painoja kilomitalla punnittuna.

Kuluttaja saa siis samalla hinnalla eri määrän tuotetta eri ostokerroilla. Sekä herneen että mansikan osalta painavin litra painoi noin 50 prosenttia enemmän kuin kevyin. Tuotteiden kilohinnat vaihtelevat siis merkittävästä, vaikka asiakkaalle näkyvät litrahinnat olisivat samoja.

Samalla litrahinnalla myytyjen herneiden kilohinnat vaihtelivat 9,98  euron ja 15,11euron välillä. 

Perunan hinnassa eniten vaihtelua

Mansikan ja herneen litrahintataso oli vertailuun valikoituneissa torimyyntipisteissä melko tasainen. Hintaeroja perunalle puolestaan löytyi roimasti. Halvimmillaan pienen kahden litran kapan sai kuudella eurolla ja kalleimmasta joutui maksamaan 12 euroa. Alkuperämaamerkinnät olivat valtaosassa torimyyntipisteitä selkeästi merkittyjä.

Tilavuusmittojen käytöllä on torikaupassa pitkä perinne ja se on pitänyt pintansa, vaikka mitat ovat paljon epätarkempia kuin tuotteen punnitseminen vaa'alla.

Kuluttajaliitto kannustaa kauppiaita tarjoamaan punnitusvaihtoehtoa tilavuusmittojen rinnalle, jotta läpinäkyvyys ja vertailtavuus olisi muiden kauppapaikkojen tasolla.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja