Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuluttaja: Yleinen sokeriuskomus on harhaa – tämä on totuus terveellisyydestä

Millaista sokeria sinä käytät ruokavaliossasi?
Millaista sokeria sinä käytät ruokavaliossasi?Shutterstock
Julkaistu 05.08.2015 08:41

MTV LIFESTYLE

Kuluttaja-lehden mukaan ruskea sokeri ei ole välttämättä se terveellisempi vaihtoehto, kuten monet olettavat. Fruktoosi eli hedelmäsokeri voi sen sijaan olla jopa valkoista sokeria haitallisempaa.

Kuluttaja-lehden elokuun 2015 numerossa pureudutaan muun muassa sokereihin. Lehden mukaan on terveyden kannalta yhdentekevää, syökö terveellisempänä pidettyä ruskeaa tai intiaanisokeria kuin valkoista sokeria. Kuluttaja-lehdessä vertailtiin 18:aa erityyppistä sokeria ja niiden ravintoarvoja.

Fruktoosi jopa valkoista sokeria haitallisempaa?

Kuluttajan mukaan erot eri sokerilaatujen kivennäisaineissa ovat niin pieniä, ettei niillä ole merkitystä. Näin ollen tummien sokereiden erityisten terveyshyötyjen mainostaminen voi olla harhaanjohtavaa. Kaikenlaisia sokereita tulisi käyttää kohtuudella.

– Jos intiaanisokeria (tummaa sokeria) käytetään maltillisesti, kivennäisaineiden määrät ovat niin pieniä, ettei niillä ole merkitystä. Jos taas maku on omasta mielestä parempi ja itselle tulee hyvä olo luontaisemman tuotteen valitsemisesta, ne ovat hyviä syitä valita tumma sokeri, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kommentoi Kuluttaja-lehden vertailussa.

Myös fruktoosilla eli hedelmäsokerilla on omat haittapuolensa. Asiantuntijoiden mukaan terveellisenä pidetty hedelmäsokeri voi nykytiedon valossa olla jopa haitallisempaa kuin tavallinen sokeri. Fruktoosi rasvoittaa maksaa tavallista sokeria herkemmin ja aiheuttaa vatsaoireita. Toisaalta hedelmäsokeri on niin makeaa, että sitä voi käyttää vähemmän kuin tavallista sokeria.

Yhdessä karkkipussissa hurja määrä sokeria

Suomen virallisten suositusten mukaan sokeri saisi muodostaan korkeintaan 10 prosenttia päivittäisestä energiansaannista. Maailman terveysjärjestö WHO sen sijaan laski keväällä sokerin saantisuositusta 5 prosenttiin.

Kuluttaja-lehden mukaan isoista annosmääristä puhutaan, jos syö päivittäin 100-200 grammaa sokeria. Tämä määrä täyttyy helposti jo pussillisesta karkkeja. Runsaasti sokeria sisältävät myös sokeriset virvoitusjuomat. Sokerin liiallinen käyttö voi nostaa riskiä sairastua kansantauteihin.

Sokerilaatujen sijaan pitäisikin kiinnittää enemmän huomiota määrään, muistuttaa Kuluttaja-lehti.

Lähde: Kuluttaja

Lisää aiheesta:

Onko terveyden kannalta merkitystä, valitseeko sokeroidun vai sokeroimattoman energiajuoman?Tätä kaikkea sokeri tekee kehossa: vaikutusta myös syöpäsoluihin – näin syömällä sokerin saanti pysyy riittävän pienenäUskotko sinäkin näihin? Ravitsemusterapeutti perkaa tavallisia ruokauskomuksia: "Välillä naureskelen sille, välillä näen punaista"Onko sokerille terveellistä korviketta? Hyvänä pitämäsi vaihtoehto voi olla jopa huonompiSokeri vai rasva – kumpi on haitallisempaa? Suomalaisasiantuntija: ”Todella ongelmallista ja tulisi välttää”Korvaatko sokerin hunajalla terveyshyötyjen toivossa? Ihan turhaan!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • Eilen17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • Eilen11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • to17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!