Kuluttaja: Yleinen sokeriuskomus on harhaa – tämä on totuus terveellisyydestä

sokerit
Millaista sokeria sinä käytät ruokavaliossasi? Shutterstock

Kuluttaja-lehden mukaan ruskea sokeri ei ole välttämättä se terveellisempi vaihtoehto, kuten monet olettavat. Fruktoosi eli hedelmäsokeri voi sen sijaan olla jopa valkoista sokeria haitallisempaa.

Kuluttaja-lehden elokuun 2015 numerossa pureudutaan muun muassa sokereihin. Lehden mukaan on terveyden kannalta yhdentekevää, syökö terveellisempänä pidettyä ruskeaa tai intiaanisokeria kuin valkoista sokeria. Kuluttaja-lehdessä vertailtiin 18:aa erityyppistä sokeria ja niiden ravintoarvoja.

Fruktoosi jopa valkoista sokeria haitallisempaa?

Kuluttajan mukaan erot eri sokerilaatujen kivennäisaineissa ovat niin pieniä, ettei niillä ole merkitystä. Näin ollen tummien sokereiden erityisten terveyshyötyjen mainostaminen voi olla harhaanjohtavaa. Kaikenlaisia sokereita tulisi käyttää kohtuudella.

– Jos intiaanisokeria (tummaa sokeria) käytetään maltillisesti, kivennäisaineiden määrät ovat niin pieniä, ettei niillä ole merkitystä. Jos taas maku on omasta mielestä parempi ja itselle tulee hyvä olo luontaisemman tuotteen valitsemisesta, ne ovat hyviä syitä valita tumma sokeri, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kommentoi Kuluttaja-lehden vertailussa.

Myös fruktoosilla eli hedelmäsokerilla on omat haittapuolensa. Asiantuntijoiden mukaan terveellisenä pidetty hedelmäsokeri voi nykytiedon valossa olla jopa haitallisempaa kuin tavallinen sokeri. Fruktoosi rasvoittaa maksaa tavallista sokeria herkemmin ja aiheuttaa vatsaoireita. Toisaalta hedelmäsokeri on niin makeaa, että sitä voi käyttää vähemmän kuin tavallista sokeria.

Yhdessä karkkipussissa hurja määrä sokeria

Suomen virallisten suositusten mukaan sokeri saisi muodostaan korkeintaan 10 prosenttia päivittäisestä energiansaannista. Maailman terveysjärjestö WHO sen sijaan laski keväällä sokerin saantisuositusta 5 prosenttiin.

Kuluttaja-lehden mukaan isoista annosmääristä puhutaan, jos syö päivittäin 100-200 grammaa sokeria. Tämä määrä täyttyy helposti jo pussillisesta karkkeja. Runsaasti sokeria sisältävät myös sokeriset virvoitusjuomat. Sokerin liiallinen käyttö voi nostaa riskiä sairastua kansantauteihin.

Sokerilaatujen sijaan pitäisikin kiinnittää enemmän huomiota määrään, muistuttaa Kuluttaja-lehti.

Lähde: Kuluttaja

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja