Kuluttaja: Tiesitkö, mitä eroa on karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla? Vastaus voi yllättää

Shutterstock

Karjalanpiirakan ja riisipiirakan nimet sekoittuvat helposti arjessa. Tiesitkö, että karjalanpiirakka on nimenä tarkoin varjeltu, eikä sitä saa suinkaan käyttää mistä tahansa piirakasta?

Karjalanpiirakalle myönnettiin vuonna 2003 EU:n Aito perinteinen tuote -suojaus eli ATP. Tämä tarkoittaa sitä, että ehta karjalanpiirakka tulee valmistaa rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaisesti. Samaan tapaan kuin karjalanpiirakka, myös sahti ja kalakukko ovat suojattuja tuotteita.

TIESITKÖ? APT on eri asia kuin suojattu alkuperänimitys, joka rajoittaa tuotteen valmistuksen tietylle maantieteelliselle alueelle, kuten esimerkiksi parmankinkun ja parmesaanijuuston kohdalla.

Riisipiirakka ei sisällä riittävästi ruista

Syy siihen, että useat einespiirakat eivät täytä karjalanpiirakan määritelmää on se, että niissä ei ole tarpeeksi ruista. Siksi niitä myydään riisipiirakoina. Myöskään porkkanapiirakat eivät usein täytä tätä vaatimusta liian alhaisen ruispitoisuuden vuoksi.

Karjalanpiirakoita saa kuitenkin valmistaa suojauksesta huolimatta missä vain. Karjalanpiirakan taikinasta vähintään puolet pitää kuitenkin olla ruista, ja täytteeksi saa käyttää puuroriisiä, ohraa tai perunaa.

Lähteet: Kuluttaja-lehti, Evira, Yle Uutiset 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja