Kuinka paljon joulupöytään kannattaa varata kalaa? Kauppias vastaa

graavilohta
Graavikala on herkullista ja käy erinomaisesti jouluruoaksi. Shutterstock

Monet suomalaiset haluavat sisällyttää kalan osaksi joulupöytää. Tarvittavan kalan määrää voi olla kuitenkin hankala arvioida.

Oikean kalamäärän valitsemiseen vaikuttaa vahvasti se, mitä muuta pöydässä on tarjolla. Ota talteen Helsinhin vanhan kauppahallin E. Eriksson -kalakaupan kauppiaan Juha Lindbergin ohjeet tarvittavan kalamäärän arviointiin.

Graavikala sopii jouluun

Joulupöytään sopii erittäin hyvin erilaiset graavatut kalat. Graavikala on myös siitä kätevä ruoka, että se säilyy pitkään.

– Graavikala on siitä mukava jouluherkku, että kun ostaa palan lohta tai siikafileen, ja pyytää kalamestarin graavaamaan sen mukaan, sitä voi syödä koko joulun, Lindberg vinkkaa.

Graavia kannattaa joulupöytään varata yhtä ruokailukertaa varten noin 100 grammaa ruokailijaa kohti.

Kalafileet

Erilaiset kalafileet kuuluvat monien joulupöytään. Fileiden kohdalla kannattaa ottaa huomioon muut tarjottavat ruoat.

Lindbergin mukaan kalafileen annospalana voidaan pitää 150–200 grammaa. Tämä on kuitenkin jo melko suuri määrä, jos mielii syödä myös kinkkua.

Kokonaiset kalat

Kokonaisten kalojen kohdalla kannattaa huomioida syötävän osan määrä suhteutettuna koko kalaan.

Esimerkiksi kirjolohen koko painosta noin 70 prosenttia on Lindbergin mukaan syötävissä. Parin kilon kirjolohessa on siis syötävää noin 1,4 kiloa. Kyse on tällöinkin raakapainosta. Paistaessa kalan paino putoaa hieman.

Lindberg suosittelee joulupöytään myös savustettuja kokonaisia kaloja, kuten siikaa ja nieriää. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja