Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuinka paljon joulupöytään kannattaa varata kalaa? Kauppias vastaa

Graavikala on herkullista ja käy erinomaisesti jouluruoaksi.
Graavikala on herkullista ja käy erinomaisesti jouluruoaksi.Shutterstock
Julkaistu 21.12.2015 13:38

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Monet suomalaiset haluavat sisällyttää kalan osaksi joulupöytää. Tarvittavan kalan määrää voi olla kuitenkin hankala arvioida.

Oikean kalamäärän valitsemiseen vaikuttaa vahvasti se, mitä muuta pöydässä on tarjolla. Ota talteen Helsinhin vanhan kauppahallin E. Eriksson -kalakaupan kauppiaan Juha Lindbergin ohjeet tarvittavan kalamäärän arviointiin.

Graavikala sopii jouluun

Joulupöytään sopii erittäin hyvin erilaiset graavatut kalat. Graavikala on myös siitä kätevä ruoka, että se säilyy pitkään.

– Graavikala on siitä mukava jouluherkku, että kun ostaa palan lohta tai siikafileen, ja pyytää kalamestarin graavaamaan sen mukaan, sitä voi syödä koko joulun, Lindberg vinkkaa.

Graavia kannattaa joulupöytään varata yhtä ruokailukertaa varten noin 100 grammaa ruokailijaa kohti.

Kalafileet

Erilaiset kalafileet kuuluvat monien joulupöytään. Fileiden kohdalla kannattaa ottaa huomioon muut tarjottavat ruoat.

Lindbergin mukaan kalafileen annospalana voidaan pitää 150–200 grammaa. Tämä on kuitenkin jo melko suuri määrä, jos mielii syödä myös kinkkua.

Kokonaiset kalat

Kokonaisten kalojen kohdalla kannattaa huomioida syötävän osan määrä suhteutettuna koko kalaan.

Esimerkiksi kirjolohen koko painosta noin 70 prosenttia on Lindbergin mukaan syötävissä. Parin kilon kirjolohessa on siis syötävää noin 1,4 kiloa. Kyse on tällöinkin raakapainosta. Paistaessa kalan paino putoaa hieman.

Lindberg suosittelee joulupöytään myös savustettuja kokonaisia kaloja, kuten siikaa ja nieriää. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Näin lohen voi korvata ruoanlaitossaMillä voi korvata lohen? Kalalajin vaihtaminen toiseen onnistuu näppärästiVaro pahaa virhettä joulukalojen tarjoilussaOstatko kalaa jouluksi? Muista tämä!Oletko huomannut hintaeron kaupan kalatiskillä? Usein edullisempi valinta ostoskoriin: "Syy on yksinkertainen"Paljonko kalaa pitää varata joulupöytään? Tässä hyvä nyrkkisääntö
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 08:20
    Ruoka

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • Eilen10:41
    Ruoka

    Suomi-herkku veti Hollywood-tähden sanattomaksi: "Olen aika varma, että sain tarpeekseni"

  • Eilen08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • ti17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine